Somon cu legume la cuptor

DSC 0043 jpeg

Somon cu legume la cuptor: Somonul nu numai că este foarte gustos şi uşor de gătit, dar, alături de legume, este perfect pentru o masă specială. Reţeta propusă de chef Ashley Dias, de la Hotel Sheraton, Bucureşti, este de inspiraţie asiatică, având totuşi un ingredient profund românesc: arpacaşul.

Somon cu legume la cuptor

Somonul nu numai că este foarte gustos şi uşor de gătit, dar, alături de legume, este perfect pentru o masă specială. Reţeta propusă de chef Ashley Dias, de la Hotel Sheraton, Bucureşti, este de inspiraţie asiatică, având totuşi un ingredient profund românesc: arpacaşul.

Dificultate medie/Preparare: 1 h/4 porţii

Ingrediente:

4 fileuri de somon

1 cartof mov

6 bucheţele de conopidă

50 g fasole verde

50 g fasole galbenă

1 zucchini mic

4 dovlecei tărtăcuţă sau dovlecei

30 g ciuperci

2 căţei de usturoi

4 fire sparanghel

30 g praz

100 g arpacaş

150 ml lapte de cocos

100 ml apă sau supă de legume

50 g vinete coapte

pătrunjel proaspăt tocat

busuioc proaspăt tocat

ulei

sare, piper

Reţetă de somon cu legume la cuptor

Mod de preparare:

Pasul 1

Feliezi cartoful. Pui feliuţele în tigaie, în puţin ulei şi le ţii 2-3 minute. Asezonezi cu sare şi piper, după gust. Le scoţi şi, când ajung la temperatura camerei, le aşezi, ca pe nişte solzi, peste fileurile de somon, apoi le pui în tavă cu 30 g de fasole verde şi galbenă, cu sparanghelul, cu conopida şi cu tărtăcuţele sau dovleceii. Dai la cuptorul preîncălzit, la 220 °C, 8 minute.

dsc 9935 jpg jpeg

Pasul 2

Tai fin restul de fasole verde şi galbenă, prazul, ciupercile, zucchini şi usturoiul. Le pui la călit în ulei şi le laşi 2-3 minute, apoi torni apa sau supa de legume. Adaugi arpacaşul şi laşi să fiarbă.

dsc 9977 jpg jpeg

Pasul 3

Răstorni laptele de cocos, presari sare şi piper, după gust şi ţii să fiarbă 5-10 minute. La final, adaugi vinetele coapte  şi mai dai câteva clocote. Presari pătrunjel şi busuioc, după gust şi laşi deoparte, la răcit.

dsc 9997 jpg jpeg

Pasul 4

Serveşti peştele alături de legume.

dsc 0014 jpg jpeg

Sfatul bucătarului

dsc 0165 jpg jpeg

„Somonul nu trebuie să stea foarte mult la cuptor, dacă vreţi să fie suculent şi să îi simţiţi aroma. Timpul de preparare ideal este de 8 minute. Astfel vor rămâne şi uleiurile, şi vitaminele care îl fac special. Pentru cei care îl vor şi mai  uţin făcut nu este nevoie decât de 5 minute la cuptorul foarte bine încins.“

FOTO: Sorin Stana