Sos Sirracha de casă. Reţetă simplă de sos iute şi aromat
Sosurile făcute în casă sunt mult mai sănătoase decât cele cumpărate din comerţ. Dacă eşti fan sos iute, îţi prezentăm o variantă de sos aromat şi picant făcut în casă. În cazul în care n-ai gustat încă sos Sirracha, ai mare grijă cu privire la cantităţile în care îl consumi şi mai ales ai grijă să nu îl ţii aproape de copii. Acestea fiind zise, nu ai nevoie decât de câteva ingrediente şi puţin timp la dispoziţie.
- Timp total: 3d
- Pregătire: 10 min
- Gătire: 10 min
- Categorie: condimente
Ingrediente
500 g ardei jalapeno roşu
500 g ardei serrano roşu
4 căţei de usturoi
3 linguri de zahăr brun
1/3 cană apă
1/2 cană de oţet
Mod de preparare
Spală ardeii bine şi curăţă-i de seminţe dacă nu vrei ca sosul să iasă foarte iute. Pune-i într-un robot de bucătărie şi adaugă usturoiul, zahărul sau mierea, sare, puţină apă şi amestecă până totul e foarte fin.
Pune-l într-un recipient de sticlă şi lasă-la fermentat acoperit cu o folie alimentară. Pune recipientul într-o zonă întunecoasă şi rece.
Lasă-l la fermentat 3 zile şi în fiecare zi amestecă puţin în el. Vei observa bule de fermentaţie. Dacă nu are suficiente bule, mai lasă-l încă o zi.
Transferă amestecul într-un blender şi amestecă-l din nou adagând oţetul. Apoi, trece sosul prin strecurătoare şi pune-l într-o cratiţă la foc potrivit. Fierbe sosul până se îngroaşă puţin.