Ştrudel cu mere
Ştrudelul cu mere poate fi un desert care trece graniţa banalului, dacă îl prepari după reţeta pe care ţi-o propunem.
Ingrediente
Pentru aluat
50 g unt sau margarină 2 linguri ulei 500 g făină 200 ml apă călduţă 1 praf de sare
Pentru umplutură
800 g mere
150 g miez de nucă
150 g zahăr
coajă rasă de lămâie
1 lingură stafide galbene
1 linguriţă scorţişoară măcinată
2 linguri pesmet
50 g zahăr pudră pentru decor
Cum se prepară
Din ingredientele menţionate se frământă un aluat de foitaj, care se lasă să se odihnească 30 de minute, apoi se întinde în foaie subţire. Se taie dreptunghiuri cu lungimea egală a tăvii în care se va pune la copt.
Separat, se curăţă merele de coajă, se scot căsuţele cu sâmburi, apoi se dau pe răzătoare şi se călesc împreună cu zahărul, nucile coapte în prealabil în cuptor şi zdrobite, stafidele, coaja de lămâie rasă, scorţişoara măcinată, până scade bine zeama.
Se ung foile de aluat cu ulei sau unt topit, se presară cu pesmet, apoi se adaugă umplutura de mere şi se rulează sub formă de ştrudel. Se aşază în tava unsă şi tapetată cu făină, apoi se introduc în cuptorul bine încins, pentru circa 40 de minute, când ştrudelul este uşor rumenit deasupra.
Se pudrează cu zahăr după răcire şi se serveşte tăiat felii groase.
sursa foto: Shutterstock