Sufleu de ciuperci
Să încercăm azi o nouă reţetă de sufleu, de data aceasta cu ciuperci.
Ingrediente (2 porţii) 1 lingură ulei 1 ceapă 300 g ciuperci sare piper unt (pentru uns) pesmet (pentru tapetat) 4 ouă
Pentru Bechamel
2½ linguri unt
2½ linguri făină
¾ cană lapte încălzit
sare
piper
nucşoară
100 g caşcaval răzuit
Cum se prepară
Ungi vasele pentru sufleu cu unt şi pesmet. Separi gălbenuşurile de albuşuri, acestea din urmă le laşi deoparte, la temperatura camerei. Încingi o tigaie cu uleiul, adaugi ceapa tocată şi laşi până devine uşor aurie. Adaugi ciupercile, asezonezi cu sare şi piper şi ţii pe foc, amestecând de câteva ori până când îşi lasă şi se evaporă toată apa. E foarte important să nu fie exces de zeamă. Transferi ciupercile pe o farfurie pentru a se răcori.
Prepari sosul Bechamel topind untul într-o tigaie, adaugi făina şi laşi la copt câteva minute, amestecând mereu. Torni laptele cald, presari sare, piper şi puţină nucşoară şi laşi pe foc până se îngroaşă (cam 5 minute la flacără mică). Dai la o parte de pe flacără, laşi să se răcească puţin şi răstorni gălbenuşurile bătute bine. Adaugi ciupercile în sos şi amesteci, apoi încorporezi şi caşcavalul răzuit. Baţi albuşurile cu puţină sare până devin o spumă tare. Adaugi uşor un sfert din ea în compoziţia cu ciuperci, apoi încorporezi şi restul, cu mare grijă, pentru a nu-şi pierde volumul.
Torni compoziţia în cele două forme pregătite, bagi în cuptorul încins şi le laşi la copt 30-35 de minute. Atenţie! Pe timpul coacerii, nu deschide uşa de la cuptor, sufleul se va lăsa! Serveşti cald.