Supă-cremă cu gălbiori

supa crema cu galbiori jpeg

Gălbiorii sunt ciuperci care cresc în păduri umbroase şi umede de răşinoase, iar unele subspecii chiar şi în pădurile de foioase. În mod special, ploile calde favorizează apariţia gălbiorilor. Consistenţa lor este tare, fibroasă şi au un miros plăcut. se gătesc proaspeţi ori uscaţi, dar pot fi păstraţi în saramură sau marinaţi. Pentru a fi consumaţi, cei uscaţi, aşa cum este şi cazul celor din această reţetă de supă-cremă cu gălbiori, trebuie puşi în apă să se umfle.

Supă-cremă cu gălbiori - Ingrediente (4 porţii)

1 pungă gălbiori uscaţi de 100 g 5 cartofi 2 cepe unt cât o nucă sare 1 legătură pătrunjel

Supă-cremă cu gălbiori - Mod de preparare

Se aleg şi se spală gălbiorii şi se pun să se umfle în apă călduţă. Se lasă măcar 2 ore. În unt se căleşte uşor ceapa tăiată, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi cuburi după care se adaugă ¾ din cantitatea de gălbiori. Se toarnă apă şi se lasă să fiarbă. Restul gălbiorilor se fierb separat.

După ce cartofii şi ciupercile au fiert foarte bine, se strecoară de zeama în care au fiert (care nu se aruncă) şi se mixează. Se subţiază cu apă în care au fiert, se potriveşte gustul de sare şi, eventual, se adaugă un strop de ulei de măsline. Se aduce la masă cu gălbiorii fierţi şi pătrunjel mărunt tocat.