Supă-cremă de linte cu ceapă caramelizată

supa linte jpeg

Radhuni pneyaj phoron diye daal. Sau supă-cremă de linte cu ceapă caramelizată, cum s-ar traduce din limbajul yoruba, vorbit în general în Nigeria şi Benin, de unde este originară această reţetă. Nu ai şansa să o găseşti în vreun meniu din restaurantele româneşti. Aşa că, mai bine încearcă să o prepari chiar tu la tine acasă.

Ingrediente

trei sferturi cană linte roşie 2-3 căni apă jumătate linguriţă de turmeric 2-3 ardei chili tăiaţi 4 linguriţe ulei măsline 10-12 şalote sau cepe mici, curăţate sare

Mod de preparare

Într-o oală de mărime medie pune apa la fiert. Spală lintea şi pune-o în apa care fierbe. Când începe să clocotească, trebuie să micşorezi flacăra şi foloseşte spumiera pentru a îndepărta spuma de la suprafaţa apei.

Când nu mai e niciun pic de spumă, adaugă turmericul şi amestecă. Lasă lintea să fie aproape gătită şi apoi foloseşte mixerul de mână pentru a obţine crema. Adaugă sarea şi lasă la fiert câteva minute în plus.

Cât mai fierbe, încălzeşte două linguriţe de ulei într-o tigaie. Adaugă şalotele (sau cepele mici) şi lasă la foc mediu. Lasă-le pe foc până capătă mai multe pete maronii pe suprafaţa lor. Vor avea un gust dulceag şi un pic afumat.

Adaugă şalotele (sau cepele) în supa care fierbe şi mai lasă cinci minute pe foc sau până când capătă consistenţa pe care ţi-o doreşti. Poţi să mai adaugi apă fierbinte peste dacă ţi se pare că este prea groasă.

Într-o altă tigăiţă pune rsstul de ulei şi încălzeşte-l puţin. Nu-l lăsa să se ardă. Când este fierbinte, dă focul mai mic şi adaugă feliile de chili şi lasă 1-2 minute pe foc. Toarnă sosul obţinut în supă şi acoperă imediat cu capac. Opreşte focul. Lasă oala acoperită 5 minute şi o poţi servi ca atare sau împreună cu un bol de orez sau felii de lămâie verde.

sursa: spicesandpisces.wordpress.com