Supă de ceapă
Leguma, pe care noi o considerăm banală, are în spate o istorie de mii de ani. Gladiatorii romani o adorau, pentru că le întărea muşchii, iar grecii antici erau siguri că ceapa le purifica sângele. Dacă te-am convins, prepară şi tu aceste reţete în care vedetă este delicioasa ceapă
- 5 cepe
- 90 g unt
- 2 linguriţe zahăr
- 1 lingură făină
- 1 l supă de pui
- sare
- piper
- ½ baghetă feliată
- caşcaval ras, pentru feliile de pâine
Cureţi cepele şi le tai în felii cât mai egale. Topeşti untul într-o oală, adaugi ceapa şi zahărul. Laşi totul la foc mic, câteva minute, torni câteva linguri de supă şi ţii până se evaporă lichidul, apoi mai torni câteva linguri de supă şi ţii să se caramelizeze ceapa. Combini făina cu supa rămasă, apoi o torni în oală amestecând continuu. Condimentezi cu sare şi piper, după gust. Laşi supa să fiarbă 30 de minute, la foc mic, amestecând din când în când.
Presari feliile de pâine cu piper şi le dai la cuptor câteva minute, ca să se rumenească. Când sunt gata, presari caşcaval ras, după gust, torni supa în boluri şi aşezi feliile în lichidul fierbinte. Dai bolurile la cuptor câteva minute, ca să se topească puţin caşcavalul.