Supă de legume cu găluşte de griş

supa de legume cu gasluste de gris jpeg

Pentru supa de legume cu găluşte de griş, compoziţia pentru găluşte trebuie să fie mai moale, deoarece la fiert grişul creşte în volum. Compoziţia nu trebuie să stea deloc din momentul în care este gata preparată, ci trebuie să fie pusă imediat la fiert şi pentru mai multă siguranţă, se poate adăuga o linguriţă de ulei în compoziţia de griş.

Supă de legume cu găluşte de griş - Ingrediente

1 găină mare 2-3 morcovi 1 rădăcină de pătrunjel 1 rădăcină de ţelină 1 ceapă pătrunjel verde sare piper Pentru găluşte 2 ouă 3-4 linguri griş sare

Supă de legume cu găluşte de griş - Cum se prepară

Se pune la fiert găina curăţată atât la interior, cât şi la exterior cu apă rece şi se spumează cu grijă. Se lasă la fiert 20 de minute, se adaugă zarzavaturile curăţate, spălate, tăiate bucăţi mari, sare după gust şi se lasă să fiarbă încă 20 de minute. Când carnea şi zarzavaturile sunt fierte, se scot din supă şi se păstrează calde. Supa se strecoară şi se pune din nou la fiert. Dacă este nevoie, se completează cu apă caldă. Pentru găluşte se bat bine ouăle cu puţină sare, se adaugă grişul în ploaie, amestecând mereu, până se obţine o compoziţie potrivit de consistentă (nici prea moale, dar în niciun caz tare!). Imediat, se ia cu furculiţa din compoziţie şi se pune la fiert în supă. Se fierb la foc mic, acoperite pe jumătate cu capacul (se foloseşte furculiţa pentru a da găluştelor o formă lunguiaţă). Se serveşte supa de legume cu găluşte de griş caldă, presărată cu pătrunjel verde tocat, iar carnea se serveşte rasol, garnisită cu legumele fierte şi cu mujdei de usturoi sau cu hrean ras.