Supă de pui a la grec

ciorba de porc, ardeal jpeg

Mie această supă îmi aduce aminte de copilărie. Pentru că ori de câte ori mergeam cu ai mei la vreun restaurant, comandam fără ezitare ciorbă de pui a la grec, tocmai pentru că mâncasem de multe ori şi mi se părea la fel de delicioasă de fiecare dată. Din acest motiv, la noi în casă se gătea foarte des această supă. reţeta e simplă şi o poţo oricând prepara şi tu.

Ingrediente

1 pui mare 2 morcovi 1 rădăcină de pătrunjel 1 bulb de ţelină 1 ceapă 60 g orez 200 ml smântână 150 ml lapte 3 gălbenuşuri 1 lămâie 3 linguri ulei pătrunjel verde sare piper

Mod de preparare

Se spală puiul, se porţionează şi se pune la fiert în apă rece cu o linguriţă de sare. Se curăţă cu grijă spuma formată. Se adaugă zarzavaturile (cu excepţia unui morcov) curăţate, tăiate bucăţi mari, iar ceapa se lasă întreagă. Se fierbe la foc potrivit până când carnea şi zarzavaturile sunt bine pătrunse. Se strecoară supa, se dezosează carnea şi se taie fâşii.

Separat, morcovul păstrat se rade pe răzătoarea cu ochiuri fine, se căleşte şi se toarnă în supă, se adaugă fâşiile de carne şi se lasă pe foc, fără să clocotească.

Într-un castron, se bat gălbenuşurile cu laptele şi cu smântâna. Se adaugă, pe rând, câteva polonice de supă fierbinte, amestecând continuu, apoi se toarnă treptat în oala cu supă, amestecând bine, ca ouăle să nu se coaguleze.

Se adaugă orezul fiert separat, se acreşte cu zeama de lămâie, se potriveşte gustul de sare şi piper şi se lasă să dea 1-2 clocote. Se serveşte fierbinte, garnisită cu pătrunjel verde tocat.

sursa foto: Shutterstock