Taci şi înghite

taci si inghite jpeg

Această reţetă vine de la Diana Bălan, din Copăceni, judeţul Ilfov. Aşteptăm şi reţetele voastre la adresa retete@click.ro.

Ingrediente:

Pentru mămăligă

700 g mălai

100 g tărâţe

1 l lapte

1,5 l apă

2 linguri sare

3 linguri ulei

Pentru umplutură

300 g ciuperci

2 fire praz

100 g kaizer afumat

150 g piept de porc afumat

1 cârnat ţărănesc semiafumat

150 g telemea veche de oaie

150 g telemea vacă

150 g caşcaval

200 g iaurt grecesc

4 ouă

70 g unt

20 ml ulei

sare, după gust

piper, după gust

20 ml ulei

Mod de preparare: 

Toci prazul, kaizerul şi ciupercile cubuleţe, feliezi cârnatul şi dai brânzeturile pe răzătoare.

Încingi uleiul într-o tigaie şi căleşti prazul 2-3 minute, apoi adaugi ciupercile. Condimentezi cu sare şi piper şi laşi pe foc până se evaporă tot lichidul lăsat de ciuperci.

Între timp, pui la fiert apa amestecată cu laptele, 2 linguri de sare şi 3 linguri de ulei. Când clocoteşte, adaugi mălaiul în „ploaie“, amestcând încontinuu cu telul. Laşi să fiarbă 10 minute, apoi încorporezi şi tărâţele în mămăligă. După încă 5 minute opreşti focul.

Combini telemeaua de oaie cu cea de vacă şi cu iaurtul. Amesteci prazul şi ciupercile călite cu pieptul de porc şi kaizerul.

Într-o tavă de tort cu pereţi detaşabili, unsă cu unt, alternezi straturi de mămăligă cu straturi din amestecul de brânzeturi cu iaurt şi din amestecul de ciuperci şi mezeluri. Ungi ultimul strat de mămăligă cu unt, ornezi cu felii de cârnat, iar în centru faci un căuş în care pui un ou. Presari caşcaval ras şi dai la cuptor până se face oul.

Serveşti cu un pahar de vin roşu.