Tartă cu cartofi şi broccoli
Ştiai că un efect benefic asupra memoriei, ficatului (sucul), dar şi asupra diabetului şi sistemului imunitar îl are cartoful dulce mov? Dar că în Germania, cartoful a ajuns în 1588 şi era considerat bun pentru hrana animalelor şi a prizonierilor? Abia în 1744, regele William le-a ordonat ţăranilor să cultive cartofi pentru a fi salvaţi de la foamete.
Ingrediente
Pentru aluat 300 g făină 100 g unt 1 ou sare
200 g brânză de vaci
2 cartofi
200 g telemea sărată
100 g caşcaval ras
3 ouă
½ fir de praz
100 g şuncă (kaizer)
ulei
½ căpăţână broccoli
1 ardei capia roşu
sare
piper
Mod de preparare
Opăreşti broccoli 3 minute, în apă cu sare. Îl scurgi într-o sită. Opăreşti 5 minute şi ardeiul capia. Cartofii tăiaţi cubuleţe îi fierbi în apă cu sare. Pentru aluat, baţi oul, pui sare, apoi torni, în ploaie, făina şi adaugi untul moale. Frămânţi bine şi dai la rece, până pregăteşti umplutura. Căleşti rondelele de praz împreună cu şunca. Baţi ouăle în care pui telemeaua sfărâmată. Separat, amesteci brânza de vaci cu ardeiul şi presari sare şi piper. Ungi forma de copt. Întinzi aluatul, nu foarte subţire, şi-l aşezi în tavă. Adaugi restul ingredientelor, torni amestecul de ouă şi telemea şi pui broccoli. Pui caşcavalul ras şi dai la cuptor, până se rumeneşte tarta.