Tartă cu ciuperci şi zacuscă

tarta cu ciuperci si zacusca jpeg

Frunzele au început să cadă, ploile şi frigul s-au aşternut peste ţară, semn că preparatele cu zacuscă încep să fie pe masa românilor din plin. Cine s-a plictisit de veşnicele aperitive simpli, cu sendvişuri cu zacuscă, poate încerca ceva inedit şi foarte gustos. Tarta cu ciuperci şi zacuscă este o alternativă excelentă pentru mese importante, dar şi pentru un mic dejun delicios.

Reţeta este foarte simplă, iar dacă ai zacuscă făcută în casă, cei care vor degusta din această tartă vor fi extrem de încântaţi. Aşadar, fă-le o surpriză celor dragi şi prepară un aperitiv gustos, sănătos şi foarte săţios.

Ingrediente Tartă cu ciuperci şi zacuscă:

  • 1 ceapă medie
  • 1 ou
  • 200 de grame de zacuscă (să fie de casă, de preferat)
  • 500 de grame de brânză de vaci
  • 300 de grame de ciuperci
  • 100 de grame de caşcaval
  • Mărar
  • Sare
  • 150 de grame de iaurt
  • 250 de grame de făină
  • Piper
  • ulei

Mod de preparare Tartă cu ciuperci şi zacuscă:

Se pune o tigaie la încins cu puţin ulei. Ceapa şi ciupercile se curăţă, se taie mărunt şi apoi se pune la călit, pe rând, mai întâi ceapa, apoi ciupercile. Se lasă să se înăbuşe bine ingredientele din tigaie. Se lasă un pic la răcorit, apoi se adaugă jumătate din cantitatea de brânză de vaci, caşcavalul ras, mărarul tocat bine, sare şi piper.

Separat, într-un castron, se bate restul de brânză de vaci cu iaurtul şi oul. Apoi, se adaugă făina cernută în ploaie, treptat şi se frământă un aluat fraged. Se presară şi un praf de sare, apoi se întinde aluatul pe o suprafaţă de făină. Se pune apoi într-o tavă, se înţeapă din loc în loc şi se lasă la cuptor timp de 15-20 de minute la 180 de grade.

Când este gata, se scoate şi se întinde cu umplutura de ciuperci. Se lasă la cuptor timp de 15 minute, apoi se scoate, se întinde un strat de zacuscă şi se mai lasă 10 minute în cuptor. Se scoate şi se serveşte aşa caldă. Tarta cu ciuperci şi zacuscă este absolut delicioasă, o reţetă ce sigur vei vrea să o refaci. Poftă bună!