Tartă cu dovleac

Îţi place foarte mult dovleacul si placinta de dovleac? Ce ar fi sa mai diversifici si sa incerci si noua noastra reteta de tarta cu dovleac, un preparat de-a dreptul savuros.
Ingrediente: Pentru aluat: 250 g margarină, 250-300 g făină, 80 ml apă, 1 linguriţă zeamă, de lămâie, 3 linguri zahăr, 1/2 fiolă vanilie, 1 linguriţă praf de copt, 1 praf de sare
Pentru umplutură: 700 g dovleac, pentru plăcintă, 300 g zahăr, 100 g margarină, 2-3 linguri pesmet alb, 100 g nucă prăjită, 1 praf scorţişoară, 1 fiolă esenţă de vanilie,
Pentru uns: 1 ou sau 2 linguri, miere încălzită
Mod de preparare: Număr porţii: 6 Timp de preparare: 90 min Dificultate: medie
Mai întâi, cureţi dovleacul, îl dai pe răzătoarea mare şi-l pui la călit într-o cratiţă cu 100 g de margarină şi 300 g de zahăr. Când s-a înmuiat, îl dai deoparte şi încorporezi pesmetul. Îl laşi să se răcească, după care aromatizezi cu vanilie, scorţişoară şi încorporezi nuca prăjită şi tăiată bucăţi mici.
Pentru aluat, tai margarina cuburi mici şi o ames teci cu făina, praful de copt, sarea şi zahărul. Frămânţi un aluat sfărâmicios, adaugi apa, zeama de lămâie şi vanilia şi frămânţi până se omogenizează bine. Adaugi făină până când aluatul se leagă şi se dezlipeşte de pe mâini. Îl laşi la rece pentru 20 de minute. Întinzi o foaie din aluat şi o împătureşti în trei.
Întinzi din nou şi iar împătureşti în trei. Repeţi operaţiunea de încă două ori. Mai dai la rece pentru 20 de minute. Întinzi 3/4 din aluat într-o foaie groasă de 7-8 mm şi îmbraci cu ea o formă de tort cu pereţi detaşabili cu diametrul de 22 cm, lăsând să atârne peste marginile formei. Torni umplutura de dovleac şi îndepărtezi surplusul de aluat.
Întinzi aluatul de tarta rămas într-o foaie la fel de groasă, tai fâşii cu ajutorul unei rozete zimţate şi le aşezi sub formă de grilaj deasupra dovleacului. O ungi cu ou bătut sau cu miere, presari zahăr tos şi coci tarta cu dovleac la foc potrivit, până se rumeneşte frumos. Laşi tarta cu dovleac să se răcească în formă.
Gabriel, Vaslui