Tartă cu praz

Chiar dacă pentru această reţetă de tartăc u praz ai nevoie doar de partea albă a legumei, nu o ocoli pe cea verde, care concentrează cea mai mare parte a vitaminelor şi a antioxidanţilor. Prazul se poate păstra în frigider timp de 8-10 săptămâni. Cel fraged, de primăvară, însă, nu rezistă decât 10 zile, cel mult.
Tartă cu praz - Ingrediente (1 tavă)
Pentru aluat 100 g unt 200 g făină 1 praf de sare 1 ou 2 linguri lapte rece, dacă e cazul
Pentru umplutură
2 bucăţi praz tăiate rondele subţiri
2 ouă
100 g caşcaval ras
100 ml smântână
1 lingură ulei
sare
piper
Tartă cu praz - Mod de preparare
Amesteci ingredientele până obţii un aluat nisipos. Dacă ţi se pare că nu se leagă, poţi turna 2 linguri de lapte rece. Frămânţi şi dai aluatul la frigider cel puţin 40-50 de minute. Pentru umplutură căleşti prazul într-o lingură de ulei, potriveşti de sare şi piper şi se lasă. Baţi ouăle cu smântâna, adaugi caşcavalul ras şi potriveşti de sare şi piper.
Atenţie, ţine cont că ai pus condimente şi în praz! Întinzi aluatul, apoi îl pui într-o tavă rotundă, tapetată în prealabil, având grijă să acoperi şi marginile, aşezi prazul călit, nivelezi, iar deasupra torni amestecul de ou. Dai la cuptorul încins şi ţii tartade praz până capătă o frumoasă culoare aurie.