Tartă cu smântână

Pina colada cake jpeg

François Vatel! Lui trebuie să-i mulţumim pentru irezistibilul dulce, nelipsit din ornarea prăjiturilor şi a torturilor, frişca! Vatel a fost un cofetar celebru, de la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, căruia i-a venit ideea, cu ocazia unui festin dat la castelul Chantilly, să bată smântâna cu zahărul.

De ce ai nevoie pentru tartă cu smântână

● 500 g biscuiţi ● 200 g unt ● 150 g zahăr ● 1 păstaie vanilie ● 700 g smântână cu 25% grăsime ● 2 ouă ● 2 linguriţe amidon Pentru decor ● 200 ml frişcă lichidă ● 100 g zahăr ● ananas proaspăt ● fulgi de nucă de cocos

Cum se prepară tarta cu smântână

Pentru început, ţii smântâna la scurs, în tifon, 5-7 ore. Astfel vei obţine o prăjitură cremoasă. Ulterior, amesteci cu un tel smântâna cu zahărul, cu amidonul şi cu miezul de la păstaia de vanilie. Adaugi ouăle unul câte unul şi continui să amesteci cu telul.

Dai prin blender biscuiţii până devin nisipoşi. Îi amesteci cu untul topit şi îi pui într-o tavă cu pereţii detaşabili. Peste blatul de biscuiţi torni crema de smântână. Coci tarta 40 de minute la 170 °C. După ce s-a răcit, o dai la frigider peste noapte.

Baţi frişca lichidă rece cu zahărul până devine cremă. A doua zi, decorezi tarta cu crema de frişcă, felii de ananas şi fulgi de nucă de cocos.