Tartă cu vanilie şi rubarbă

Rubarba, deşi este o plantă legumicolă, este cel mai des folosită în deserturi. Unul dintre acestea, care sperăm să devină favoritul acestei veri, este tarta cu vanilie şi rubarbă.
Ingrediente (1 tavă) Pentru aluat 250 g făină 50 g migdale pisate 3 linguri zahăr pudră 150 g unt rece, cubuleţe 1 gălbenuş
Pentru crema de vanilie
250 ml lapte
1 linguriţă făină
2 linguri zahăr
4 gălbenuşuri mari
1 linguriţă amidon
100 g smântână
seminţele dintr-o păstaie de vanilie
Pentru compoziţia cu rubarbă
700 g tije de rubarbă
300 ml apă
1 păstaie de vanilie, fără seminţe
50 g zahăr
sucul de la o jumătate de lămâie
zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare
Speli tijele de rubarbă, le cureţi şi le tai egal. Într-o tigaie pui la fiert apa, zahărul, vanilia şi sucul de lămâie. Adaugi bucăţile de rubarbă şi le ţii 5 minute. Laşi totul deoparte, să se răcească.
Prepari aluatul, amestecând ingredientele până obţii o compoziţie nisipoasă, adaugi gălbenuşul, puţină apă rece şi formezi o bilă de aluat, pe care o laşi la odihnit o jumătate de oră.
Pentru cremă, încălzeşti laptele cu vanilia şi, separat, amesteci gălbenuşurile cu zahărul, amidonul şi făina. Torni laptele şi amesteci, până se îngroaşă. La final, o pui într-un vas curat, o acoperi cu folie şi o laşi la frigider o oră.
Întinzi aluatul, îl aşezi în tavă şi îl coci la 180 de grade cu hârtie de copt deasupra, până se rumeneşte pe margini. Scoţi crema din frigider şi încorporezi uşor smântâna mixată la viteză mică. După ce s-a răcit tarta, pui crema şi peste ea bucăţile de rubarbă însiropată. O poţi decora cu zahăr pudră şi frunzuliţe de mentă.