Tartă cu varză şi brânză
Varza a fost „domesticită“ odată cu apariţia primelor forme de agricultură, ea crescând până atunci spontan la marginea pădurilor din zona mediteraneeană. Ardeii şi ţelina sunt şi ele la loc de cinste printre legumele toamnei. Dacă ţi s-a făcut poftă, încearcă această reţetă.
Ingrediente
150 g unt 250 g făină 1 ou
150 g şuncă
100 g caşcaval
200 g telemea proaspătă
3 ouă
2-3 linguri smântână
½ varză albă
1 tijă praz
piper
Mod de preparare
Mixezi untul până devine cremos, adaugi oul şi făina şi frămânţi un aluat nelipicios. Îl dai la frigider. Amesteci telemeaua sfărâmată cu caşcavalul ras şi smântâna, adaugi pe rând ouăle, şunca tăiată şi presari puţin piper. Întinzi o foaie de aluat, o aşezi în formă, inclusiv pe margini şi o înţepi cu dinţii unei furculiţe. O umpli cu varză tăiată, frecată cu sare şi călită 10 minute, împreună cu prazul, tăiat rondele, continui cu compoziţia de brânză şi smântână. Dai la cuptor până se rumeneşte frumos.