Tartă întoarsă cu caise

tarta intoarsa cu caise jpeg

Tarta Tatin sau tarta întoarsă este un desert realizat pentru prima dată, accidental, în anul 1880, la Hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron din Franţa. Hotelul era condus de două surori, Stephanie şi Caroline Tatin. Stephanie Tatin, cea care se ocupă cu gătitul, a fost suprasolicitată într-o zi. Aceasta a început să facă o plăcintă tradiţională cu mere, dar le-a lăsat pe foc cu untul şi cu zahărul prea mult timp. Pentru că acestea se caramelizaseră, Stephanie a încercat să salveze plăcinta punând chiar în vasul în care făcuse merele un aluat mai gros. A dat plăcinta la cuptor, iar când a fost gata a răsturnat-o. Oaspeţii au fost încântaţi de desert. Din acel moment, tarta Tatin a devenit un preparat care a făcut celebru hotelul surorilor Tatin. Desertul se poate face cu diverse fructe. Aşa că vă invităm la o tartă întoarsă cu caise.

Tartă întoarsă cu caise - Ingrediente (1 tavă)

1 kg caise 120 g zahăr tos 1 lingură unt 4 ouă 130 g zahăr pudră 150 g unt 1 linguriţă esenţă de vanilie 100 g făină

Tartă întoarsă cu caise - Mod de preparare

Speli caisele, le tai în sferturi şi le laşi deoparte la scurs. Topeşti zahărul, având grijă să nu se ardă pentru că devine amar. După ce s-a caramelizat, adaugi lingura de unt şi amesteci bine. Aşezi feliile de caise.

Separat, baţi ouăle cu esenţa de vanilie şi cu zahărul pudră până devine un aluat spumos. Adaugi untul topit, apoi făina cernută, în ploaie. Amesteci bine, torni aluatul peste caise şi ţii la copt 35-45 de minute. Laşi 10 minute după ce scoţi din cuptor şi apoi întorci pe o farfurie. Serveşti tarta întoarsă cu caise caldă sau rece.

Tartă întoarsă cu mere şi caramel

Tartă întoarsă cu mere şi caramel

Şarlotă regală cu caise

Şarlotă regală cu caise

Clătite cu caise şi cremă de vanilie

Clătite cu caise şi cremă de vanilie