Terină de ficat

Terina de ficat jpeg

Pregăteşte ceva special. Această reţetă o poţi face de sărbători şi o poţi servi alături de cei dragi.

Ingrediente:

1 kg ficat de pui 2 cepe 1 piept de pui 300 g bacon feliat 3 ouă 1 lingură ulei de măsline cimbru sare piper

Pentru garnitură:

250 g orez

1 ceapă

½ ardei gras

1 morcov

1 ţelină mică

20 g unt

100 g ciuperci mici

½ legătură pătrunjel verde

50 g parmezan ras

2 linguri ulei

cimbru

sare

piper

Mod de preparare:

Se taie ceapa mărunt, se căleşte în ulei bine încins până devine lucioasă. Se adaugă pieptul de pui tăiat cubuleţe şi ficatul tăiat bucăţi, dar opărit în prealabil. Se condimentează, după gust, cu sare, piper şi cimbru şi se lasă până când ficatul îşi schimbă culoarea. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească şi se amestecă cu ouăle. Se tapetează un vas termorezistent sau o formă de chec cu feliile de bacon, aşezate transversal, astfel încât să acopere fundul şi pereţii laterali ai vasului. Se păstrează câteva felii şi pentru a acoperi terina deasupra. Peste feliile de bacon se toarnă compoziţia cu ficat, se acoperă cu feliile de bacon păstrate şi apoi se aşază vasul în bain-marie, în cuptor, pentru circa o oră.

Pentru garnitură, se curăţă ceapa, morcovul, ardeiul şi ţelina, se taie bucăţi mari şi se fierb în apă cu puţină sare, la foc mic, sub capac. Când sunt fierte, se strecoară legumele şi se păstrează zeama. În 2-3 căni de supă se pune la fiert orezul, amestecând din când în când.

La final, se adaugă untul, parmezanul ras, pătrunjelul tocat mărunt şi se condimentează cu sare, piper şi cimbru, după gust. Se opreşte focul, se acoperă cu capac şi se lasă 10 minute. Separat, se curăţă ciupercile, se prăjesc pe toate părţile, în ulei bine încins, amestecându-le permanent pentru a nu se prăji prea tare. Se serveşte terina de ficat tăiată felii groase, garnisite cu orez presat în forme rotunde. Orezul este la rândul lui garnisit cu ciuperci prăjite şi pătrunjel verde tocat.