Terină de somon afumat şi brânză de vaci

terina de somon si branza de vaci jpeg

Opiniile cercetătorilor sunt unanime: consumul de somon reduce riscul de probleme cardiovasculare. Este un peşte care are multe beneficii asupra sănătăţii motiv pentru care propunem această terină de somon afumat şi brânză de vaci. Somonul oferă numeroase vitamine, mai ales B1, B3, B5, B6, B12, D, plus, în cantitate mai mică B2, B9 şi E. De asemenea, furnizează doze mari de minerale: fosfor, seleniu, calciu şi, în mai mică măsură, magneziu, potasiu, fier, zinc şi cupru.

Terină de somon afumat şi brânză de vaci - Ingrediente (8 porţii)

300 g somon afumat 200 g file de peşte alb fiert 500 g brânză proaspătă de vaci cremoasă şi bine scursă 6 felii pâine toast albă 1 cană lapte 20 g gelatină 1 lingură ulei mărar nucşoară 1 legătură pătrunjel verde 2 căţei de usturoi sare piper alb

Terină de somon afumat şi brânză de vaci - Cum se prepară

Se înmoaie gelatina în apă rece, se topeşte, apoi se lasă să se răcească. Se înmoaie feliile de pâine în lapte şi se storc bine. Se mixează brânza împreună cu jumătate din pâine, cu puţin mărar tocat foarte fin (sau cu puţin mărar uscat), sare şi piper alb măcinat, după gust. La sfârşit, se amestecă cu jumătate din gelatina răcită.

Se mixează ­somonul împreună cu restul de pâine, cu un praf de sare, piper alb măcinat şi cu puţină nucşoară. La sfârşit, se amestecă cu restul de gelatină.

Separat, se mixează fileul de peşte alb fiert cu un praf de ­sare. Într-un castronel, se amestecă uleiul cu usturoiul zdrobit, un praf de nucşoară, pătrunjelul tocat mărunt, puţin mărar, ­sare şi ­piper, după gust, ­până are consistenţa unei paste groase.

Într-o formă termorezistentă de cozonac ­unsă cu puţin ulei, se toarnă jumătate din amestecul de brânză, se presară jumătate din pasta de pătrunjel, se pune jumătate din compoziţia de somon, se aşază peştele alb sub formă de sul pe toată lungimea ­tăvii şi se acoperă cu restul de somon. Se presară pasta de pătrunjel rămasă şi se pune compoziţia de brânză. Se dă terina la frigider pentru cel puţin două ore, ­înainte să fie servită.