Tobă de porc

toba jpeg

Odinioară, pregătirea bucatelor pentru masa de Crăciun începea încă de la Ignat. Acum regulile s-au mai schimbat, dar de pe masă nu trebuie să-ţi lipsească tradiţionala tobă de porc.

Ingrediente:

1 kg carne de porc 1 bucată stomac de porc ½ cap de porc 2 urechi de porc 1 limbă de porc 125 g şorici coriandru 150 g slănină proaspătă 3 căţei de usturoi sare foi de dafin boabe de ienibahar

Mod de preparare:

După ce ai spălat şi ai ras foarte bine organele de porc, în afară de stomac, le pui la fiert împreună cu carnea, slănina, sarea, boabele de ienibahar şi foile de dafin. Când carnea este fiartă, cam după două ore, o dai deoparte de pe foc. După ce s-au răcit, tai toate ingredientele bucăţi, de 4-5 cm lungime, şi le pui într-un castron încăpător în care adaugi trei căni din zeama în care au fiert, strecurată în prealabil, căţeii de usturoi pisaţi, sare şi coriandru după gust. Această compoziţie o răstorni în stomacul de porc, mai adaugi încă o cană de zeamă şi legi la capete. O înţepi din loc în loc cu un ac şi o pui la fiert în apă rece. Când începe să fiarbă, dai focul mic şi după ce o întorci, o mai înţepi de câteva ori. O fierbi cam 1 oră.

Când e gata, o pui pe un fund de lemn, iar deasupra aşezi o greutate, pentru ca toba să capete o formă frumoasă.

Dificultate medie

10 porţii

Timp de preparare: 3h