Tocăniţă de vită cu cartofi

tocanita de vita cu cartofi jpeg

Este o mâncare simplă, lângă care nu trebuie să stai pe tot parcursul procesului de gătire. Ai nevoie de ingrediente pe care deja le ai acasă şi este o idee minunată de prânz. Dacă o serveşti alături de o mămăliguţă, cu siguranţă va fi un succes.

Ingrediente (6-8 porţii)

1 kg carne de vită 1 ceaşcă mică ulei sau 2 linguri de untură 6-8 cepe mijlocii 2-4 ardei graşi, verzi sau roşii 2-3 roşii mari sau 2 linguri de bulion 4-5 cartofi mijlocii 1 foaie de dafin mărar şi pătrunjel 2 căni apă caldă sare piper boabe frunze de pătrunjel Mod de preparare

Spală carnea cu apă călduţă, tai-o bucăţi potrivit de mari (foloseşte mai ales carne cu os) şi rumeneşte-o în uleiul (sau untură) încins. Când s-a pătruns, scoate-o într-un vas şi las-o acoperită până pregăteşti legumele.

Curăţă ceapa, tai-o în două şi las-o în apă rece 5-10 minute, după care toac-o peştişori şi căleşte-o în grăsimea în care s-a prăjit carnea. Este bine ca grăsimea să fie trecută într-un vas curat. Toarnă o cană cu apă caldă şi lasă ceapa să se călească la foc potrivit, cu vasul acoperit, 15 minute.

Adaugă ardeii graşi tăiaţi rondele, roşiile decojite (sau 2 linguri de bulion) şi tocate fin. Pune carnea peste legume, adaugă o cană cu apă caldă şi continuă fierberea o jumătate de oră, la foc mic. Sărează, după gust, pune foaia de dafin şi boabele de piper şi mai lasă 5 minute.

Curăţă cartofii, spală-i, taie-i felii mari şi fierbe-i separat, apoi răstoarnă-i fără apă peste tocăniţă.Serveşte tocăniţa decorată cu verdeaţă tocată, după preferinţă,lângă o mămăligă caldă.

Această reţetă şi alte câteva zeci le poţi găsi în cartea „Reţete tradiţionale româneşti“ a Mariei Cristea-Şoimu apărută în „Biblioteca Adevărul“.