Tort caramel cu nuci

Nu mai e mult şi vine iar ziua de duminica, ziua în care nu ştim cum să ne răsfăţăm familia mai bine. Poţi încerca chiar cu acest tort caramel cu nuci.
6 porţii
Ingrediente pentru tort caramel cu nuci
5 ouă 100 g zahăr 75 g făină 50 g unt
250 g unt
200 g zahăr
3 ouă
80 g pudră de cacao
esenţă de vanilie
3 linguri apă
1 lingură rom
150 g zahăr
2 pacheţele zahăr vanilat
1 lingură cu apă
50 g miez de nucă zdrobit (sau tăiat „firicele”)
Mod de preparare pentru tort caramel cu nuci
Se bat albuşurile spumă, se adaugă zahărul şi se bat în continuare până se obţine o spumă tare. Se pun gălbenuşurile treptat, untul, iar la sfârşit făina. Se amestecă bine până se obţine un aluat.
Din aluatul preparat se coc, pe rând, 5 foi timp de 4-5 minute fiecare, pe dosul unei cratiţe unse cu unt şi tapetate cu făină. Se desprind de pe fundul cratiţei cu ajutorul unei lame de cuţit şi se aşază pe o suprafaţă plană să se răcească.
Între timp se freacă pudra de cacao cu untul. Separat, se bat albuşurile spumă cu zahărul şi o lingură cu rom. Se adaugă gălbenuşurile, unul câte unul, şi trei linguri cu apă. Se pune compoziţia la bain-marie şi se bate în continuare cu telul, timp de 8 minute, apoi se ia de pe foc. Se adaugă compoziţia de unt cu cacao, vanilia şi se bate în continuare până
se îngroaşă ca o cremă. Încă mai sunt câteva etape de parcurs pentru tortul caramel cu nuci.
Se aşază foile de tort una peste alta cu crema de ciocolată între ele.
Pentru glazură, se pun zahărul şi zahărul vanilat, împreună cu o lingură de apă, într-o crăticioară pe foc. Se lasă până începe să se caramelizeze uşor şi se toarnă fierbinte peste tortul montat. Cât este caldă se presară nucă şi tortul caramel cu nuci se taie felii înainte de a se întări glazura.
sursa foto: ImageFood