Tort cu cremă de dovleac şi mascarpone

Kakaový pavoučí dort jpeg

Cu greu îţi vine a crede că dintr-un ingredient atât de banal cu este dovleacul, poţi prepara un tort cu cremă fină şi blat aromat.

De ce ai nevoie pentru tort

Pentru blat

250 g făină

2/3 pahar cacao

2 linguriţe praf de copt

1 inguriţă bicarbonat

1 praf de sare

½ pahar iaurt

250 g dovleac curăţat

170 g ulei

2 pahare zahăr

4 ouă

Pentru cremă

700 g dovleac copt

300 g mascarpone

200 g zahăr

50 ml suc de portocale

20 g gelatină

Pentru decor

150 g ciocolată neagră

100 g unt

Cum se prepară tortul

Pentru blat,  dai dovleacul prin blender până îl faci piure. Mixezi ouăle cu zahărul până devin o spumă albă, aproximativ 7 minute. În această compoziţie adaugi piuerul de dovleac, iaurtul şi uleiul. La final, pui făina cernută cu praful de copt, bicarbonatul, sarea şi pudra de cacao. Torni aluatul într-o tavă rotundă şi tapetată. Dai tava la cuptorul preîncălzit 50-60 de minute.

Pentru cremă, înmoi gelatina, 10 minute, în 100 ml apă rece Între timp pasezi cu blenderul dovleacul copt. Adaugi mascarpone, zahărul şi sucul de portocale. Amesteci bine până se încorporează toate ingredientele. Pui gelatina pe foc până la punctul de fierbere, apoi o torni peste cremă.

Cât este cald, împarţi blatul de tort în două. Una dintre bucăţi o mai tai în două. Prima felie de blat, cea mai groasă, o aranjezi pe fundul unui castron rotund acoperit cu folie alimentară. O ungi cu cremă, acoperi cu jumătate din cealaltă bucată de blat, ungi din nou cu cremă şi la final acoperi cu ultima feleie. Dai tortul la frigider o oră. Ulterior, răstorni tortul pe un platou, îndepărtezi folia alimentară şi-l acoperi cu restul de cremă.

Pentru decor, topeşti ciocolata şi untul pe baie de aburi. Decorezi tortul cu toppingul de ciocolată după imaginaţie şi-l dai la frigider 4 ore.