Tort cu cremă de măr
Pe lângă faptul că sunt foarte săţioase, dulciurile cu fructe confiate au şi un aspect special, care poate aduce o notă festivă. Doar sărbătorile de iarnă se apropie încet-încet, aşa că această prăjitură este o idee bună!
Ingrediente
Pentru blat
300 g făină 200 g zahăr pudră 200 g unt 5 ouă 1 pliculeţ praf de copt 100 g stafide 2-3 linguri rom 150 g fructe confiate
Crema de măr
6 mere acrişoare
1 lingură zeamă de lămâie
2 linguri amidon alimentar
100 ml suc de măr
100 g zahăr
1 pliculeţ zahăr vanilat
1 linguriţă de scorţişoară măcinată
Glazura
400 g zahăr pudră
2 albuşuri
2 linguri zeamă de lămâie
Mod de preparare
Speli stafidele cu apă călduţă, le scurgi pe prosoape absorbante şi le aşezi într‑un bol la macerat cu 2-3 linguri de rom, 20 de minute. Separat, pentru cremă, cureţi merele,
le tai cubuleţe, le stropeşti cu zeamă de lămâie şi le pui la fiert cu zahărul, sucul de mere şi zahărul vanilat. Când scade zeama, adaugi scorţişoara măcinată, amidonul, mai laşi,
după care dai să se răcească.
Freci untul cu zahărul pudră, adaugi pe rând gălbenuşurile, făina cernută cu praful de copt, apoi încorporezi albuşurile bătute spumă tare. Adaugi stafidele macerate, cu rom cu tot, şi fructele confiate tăiate bucăţi.
Amesteci totul uşor, torni compoziţia într-o formă de tort unsă şi tapetată şi o introduci în cuptorul preîncălzit pentru circa 50 de minute, la foc potrivit. Laşi să se răcească, tai blatul în două, pe orizontală, întinzi crema de măr între cele două blaturi şi o laşi la rece.
Între timp, prepari glazura. Baţi albuşurile cu zahărul pudră cernut de 2-3 ori şi adăugat treptat în compoziţie. Când glazura devine fermă, adaugi câte puţină zeamă de lămâie şi baţi
până când glazura este omogenă şi tare. O torni peste prăjitura rece, o nivelezi cu lama unui cuţit şi aşezi prăjitura la rece până va fi servită.
sursa foto: Shutterstock