Tort cu ness şi fructe uscate

Nucile, de care ai nevoie pentru acest tort cu ness şi fructe uscate, au numeroase efecte benefice asupra sănătăţii. 7-8 nuci pe zi previn stările depresive graţie conţinutului bogat de magneziu, scad colesterolul total şi glicemia. De aceea sunt indicate în alimentaţia diabeticilor, întăresc sistemul imunitar, menţin elasticitatea vaselor de sânge şi previn bolile de inimă.
Tort cu ness şi fructe uscate - Ingrediente (1 tavă)
Pentru blat 8 ouă 8 linguri zahăr 6 linguri făină 2 linguri pudră de cacao 100 g nucă măcinată 1 esenţă de rom 1 praf de copt 1 praf de sare
300 ml apă
5 linguri zahăr
1 esenţă de rom
400 g unt
300 g zahăr pudră
2 linguriţe ness
4 ouă
250 g fructe uscate pentru decor (nuci, fistic,arahide şi alune de pădure nesărate)
1 pliculeţ gelatină
Tort cu ness şi fructe uscate - Mod de preparare
Baţi albuşurile spumă tare cu un praf de sare, adaugi treptat zahărul, continuând să baţi până se topeşte. Adaugi gălbenuşurile, unul câte unul, apoi făina cernută cu pudra de cacao, esenţa, nucile măcinate şi praful de copt, amestecând uşor. Torni compoziţia într-o formă de tort cu diametrul de 24 cm, unsă şi tapetată, şi coci 30-40 de minute, la foc potrivit.
Într-o crăticioară, baţi ouăle spumă cu zahărul şi nessul dizolvat în puţină apă, o aşezi pe baie de aburi şi amesteci continuu până se îngroaşă. Laşi să se răcească şi le încorporezi treptat în untul bătut spumă.
Pentru sirop, pui apa la fiert cu zahărul şi laşi să fiarbă câteva minute. Dai deoparte, torni esenţa de rom, amesteci şi laşi să se răcească. Pui gelatina la înmuiat în 100 ml de apă.
Tai blatul în trei şi le însiropezi. Opreşti 1/4 din cremă. Aşezi primul blat, întinzi jumătate din crema rămasă, pui al doilea blat, restul de cremă şi din nou blat. Îmbraci tortul în crema oprită, aşezi fructele deasupra şi torni gelatina topită. Dai la rece cel puţin două ore.