Tort cu nuci  

profimedia 0050360789 jpeg

1 tort

Timp de preparare: 1 h 30´

Dificultate: medie

Ingrediente

Pentru blat

5 ouă

5 linguri apă

175 g zahăr

1 praf de sare

150 g făină

2 linguriţe praf de copt

100 g miez de nuci mărunţit

Pentru cremă

175 g zahăr

250 g miez de nuci

1 l smântână lichidă

2 linguri zahăr pudră

4 linguri lichior

Pentru decor

felii de mandarine

dulceaţă de căpşuni

150 g miez de nuci mărunţit

Mod de preparare

Pentru blat, separi gălbenuşurile de albuşuri. Baţi gălbenuşurile cu zahărul până se albesc. Mixezi albuşurile spumă împreună cu sarea. Amesteci cele două compoziţii. Adaugi făina, praful de copt şi miezul de nuci. Ungi un ceaun cu fundul rotund cu unt şi îl presari cu făină. Torni aluatul în ceaun şi-l dai la cuptorul preîncălzit, la 180 °C, 35-40 de minute.

Pentru cremă, caramelizezi zahărul. Miezul de nuci îl sfărâmi şi-l amesteci cu zahărul caramelizat. Întinzi caramelul într-o tavă cu hârtie de copt unsă cu ulei. După ce s-a răcit, îl sfărâmi.

Baţi smântâna lichidă cu zahărul pudră şi încorporezi în ea caramelul de nuci mărunţit. Tai blatul în trei părţi egale. Însiropezi cu lichior fiecare felie de blat şi o ungi cu o parte din cremă.  Îmbraci tortul în crema rămasă şi îl decorezi cu miez de nuci mărunţit, dulceaţă de căpşuni şi felii de mandarine.