Tort cu nuci

1365083177 0314cunuci jpeg

Ingrediente: 1,5 kg mere ionatane, 450 g făină, 225 g zahăr, 200 g unt, 4 ouă, 200 g stafide aurii, 150 g nuci, 1 praf de copt, 1 linguriţă cu amestec de condimente (scorţişoară, coriandru, nucşoară, ghimbir, ienibahar, cuişoare), 400 ml vin alb dulce

Pentru decor: 2 mere roşii, 50 g unt, 3 linguri de zahăr

Mod de preparare: Numar porţii: 8 Timp de preparare: 1h 45 min Dificultate: medie

Fierbi vinul, la foc mic, până scade la o treime din volum, apoi îl laşi la răcit. Cureţi merele de coajă şi sâmburi, tai jumătate din ele cubuleţe şi le căleşti cu o bucăţică de unt şi 100 g zahăr, amestecând mereu, până scade zeama, apoi le dai deoparte. Restul merelor le dai prin răzătoarea mare, le amesteci cu restul de zahăr şi le laşi la macerat.

Separat, aşezi, într-un castron mare, făina cernută cu praful de copt, condimentele aromate, merele rase cu tot cu zeamă, untul moale, merele cubuleţe călite şi ouăle bătute. Amesteci uşor. Adaugi vinul dulce, stafidele, nucile zdrobite şi amesteci uşor.

Torni compoziţia într-o tavă de tort detaşabilă unsă cu unt şi o laşi la copt circa o oră. După testul cu scobitoarea, desfaci inelul detaşabil al formei şi aşezi tortul pe un grătar, la răcit.

Pentru decor, tai merele felii subţiri, le îndepărtezi căsuţa cu sâmburi şi le căleşti, în unt topit, pe ambele feţe. Când sunt aproape călite, presari peste ele zahăr şi le mai întorci în tigaie până se topeşte zahărul, apoi le iei de pe foc. Când se mai răcoresc, le aşezi pe suprafaţa tortului, înainte de a se întări untul.

Stafidele de la tortul cu nuci se pot înlocui cu fructe confiate