Tort de orez

simeon stalpnicul png

Poţi face un delicios desert cu orez. Acest tort de orez îţi va aduce aminte de gustul copilăriei, când mama sau bunica făceau cel mai bun orez cu lapte.

Ingrediente

150 g orez cu bobul rotund 1 l lapte dulce zeama şi coaja de la 1 portocală 6-7 caise uscate 2 ouă 80 g unt 80 g zahăr cristalizat ½ baton de vanilie (sau 1 pacheţel zahăr vanilat) 2 linguri rom un praf de sare 1 lingură pesmet

Mod de preparare

Orezul, ales şi bine spălat, se pune la fiert în apă clocotită. După trei clocote, se strecoară apa şi se clăteşte cu apă rece. Caisele se pun în apă cu rom să se umfle puţin.

Se pune laptele la fiert cu un praf de sare şi vanilia. Când începe să clocotească, se adaugă orezul opărit, 60 g zahăr, coaja de portocală, curăţată de partea albă şi se lasă

să fiarbă 15 minute. Se scot coaja de portocală şi batonul de vanilie, se ia vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă orezul să absoarbă tot laptele.

Când orezul este călduţ, se adaugă untul, zeama de portocală, 4 caise, macerate în prealabil în rom, tăiate bucăţele şi cele două gălbenuşuri. Se amestecă totul bine. La sfârşit,

se adaugă albuşurile bătute spumă tare, care se încorporează uşor. Se toarnă compoziţia într-o formă rotundă, unsă cu unt, tapetată cu pesmet şi se introduce la cuptor pentru

aproximativ 60 de minute.

După ce se scoate din formă se presară cu cristale de zahăr, cât este caldă şi se garniseşte cu restul de caise păstrate întregi.