Tort delicios de cafea

CLIIMA20130528 0042 1 jpeg

Atenţie! Următoarul desert este pentru cunoscători. Acest tort trezeşte simţurile, încântă sufletul şi te energizează după o masă copioasă. Ingredientul care îi oferă puterea specială: cafeaua.

Pregătire: 2 h Grad de dificultate: mediu Porţii: 10

Ingrediente

Pentru blatul de cafea: 6 ouă,  250 g zahăr, 150 g făină,  2 linguri cafea instant, 1 praf de copt,  esenţă de vanilie

Pentru blatul alb: 3 ouă, 3 linguri zahăr, 3 linguri făină, 1 vârf de sare, ½ plic praf de copt

Pentru cremă: 4 ouă, 4 linguri zahăr, 1 plic praf de frişcă, 1 cutie mare de smântână grasă (25%) sau 1 cutie mascarpone, 40 g gelatin, 3 linguri de gem acrişor, 1 cană cafea slabă îndulcită

Pentru decor:  1 lingură pudră de cacao, miez de nucă, boabe de cafea

Preparare

Pentru blatul de cafea, mixezi gălbenuşurile cu 150 g zahăr, adaugi cafeaua dizolvată în 2 linguri de apă călduţă, esenţa de vanilie şi făina cernută cu praful de copt. La sfârşit, încorporezi delicat albuşurile bătute spumă tare cu restul de zahăr.

Torni compoziţia obţinută într-o formă de tort detaşabilă, tapetată cu folie specială de copt (ori unsă cu ulei şi tapetată cu făină) şi o coci la foc potrivit circa 35 de minute. După ce se rumeneşte, scoţi blatul pe un grătar şi îl tai în 2 felii orizontale.

Pentru blatul alb, separi ouăle, baţi albuşurile spumă cu un praf de sare. Amesteci încet gălbenuşurile şi le torni încet peste albuşuri. Odată ce le-ai încorporat bine, adaugi făina cernută cu praful de copt. Torni pandişpanul în tava de tort unsă şi tapetată şi dai la cuptor 15 minut.

Pentru cremă, freci spumă gălbenuşurile cu zahărul. Când s-a topit zahărul, adaugi smântâna sau mascarpone (cu smântână, crema iese mai acrişoară). Mixezi albuşurile cu praful de frişcă. Amesteci cele două compoziţii. Dacă ai timp să laşi tortul peste noapte la frigider, un mai este nevoie să adaugi gelatină. Dacă un ai răbdare poţi adăuga gelatina înmuiată în prealabil în apă rece. Amesteci bine. Pui la frigider până la momentul montării tortului.

Montezi tortul astfel: aşezi blatul alb, ungi cu gem, apoi aşezi prima parte din blatul maro. Însiropezi cu cafeaua lungă, apot torni ¾ din cremă, iar blat însiropat şi crema rămasă, cu care îmbraci tot tortul. Mai poţi opri cremă pentru decor.Cerni deasupra pudră de cacao.

Cu ajutorul unui poş, ornezi cu flori din crema rămasă, peste care aşezi jumătăţi de miez de nucă şi boabe de cafea.