Tort fin de ciocolată

Chocolate Cake with Raspberries and Strawberries (step by step) jpeg

Iată un desert rafinat, plin de promisiuni şi de tentaţii, care se poate prepara destul de uşor dacă vei urma întocmai îndrumările noastre. Iată de ce ingrediente ai nevoie să prepari tortul fin de ciocolată!

Ingrediente

5 ouă 5 linguri zahăr 1 pliculeţ zahăr vanilat 4 linguri făină ½ praf de copt 2 linguri pudră de cacao 2 linguri ulei 1 praf de sare

2 linguri zahăr

coajă rasă de lămâie şi portocală

5 linguri apă

2 linguri gem

de caise

500 ml frişcă lichidă

2 linguri zahăr

100 g fulgi de ciocolată neagră

40 g gelatină

150 g fructe proaspete sau congelate

200 g ciocolată

40 g unt

Pentru decor

100 g zmeură

ornamente de ciocolată

Preparare

Separi albuşurile de gălbenuşuri şi le baţi spumă cu mixerul împreună cu o lingură de apă rece şi cu un praf de sare. Încorporezi zahărul tos, cel vanilat şi apoi gălbenuşurile, bătute cu ulei. Adaugi câte o lingură de făină. La sfârşit încorporezi cacaua şi praful de copt, stins în prealabil cu o linguriţă de oţet.

Răstorni compoziţia într-o formă de tort cu pereţi detaşabili, unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Introduci tava în cuptorul încins la 170 de grade Celsius şi laşi aproximativ 30 de minute.

Pentru crema de ciocolată, pui 150 ml de frişcă lichidă la bain-marie sau pe foc mic şi amesteci bine. Adaugi fulgii de ciocolată (sau ciocolata rasă) şi amesteci în continuare. Iei frişca de pe foc înainte să dea în clocot şi o amesteci cu gelatina hidratată. Dai la răcit.

Scoţi amestecul de frişcă de la frigider şi baţi cu mixerul, până îşi schimbă culoarea şi consistenţa. Amesteci încet cu frişca oprită, pe care ai bătut-o bine înainte cu mixerul. La sfârşit adaugi cele două linguri de zahăr. Amesteci ingredientele pentru sirop şi pui pe foc, până se topeşte zahărul.

Blatul răcit îl tai în două pe orizontală şi-l însiropezi. Aşezi prima parte de tort în forma cu pereţi detaşabili, ungi cu gem de caise şi închei cu partea superioară de tort.

Adaugi jumătate din crema de frişcă, pui fructele lăsate să se dezgheţe într-o sită şi adaugi restul de cremă, nivelând bine.

Topeşti în bain-marie ciocolata împreună cu untul şi o laşi să se răcorească puţin. Compoziţia trebuie să fie curgătoare. Scoţi inelul din jurul tortului şi torni glazura de ciocolată pe toată suprafaţa. Aşezi tortul la rece pentru circa 2-3 ore până se întăreşte bine glazura de ciocolată. În momentul servirii, găteşti tortul cu ornamente speciale din ciocolată şi cu zmeură (sau orice alt fruct preferat).