Un dulce de sezon: îngheţata parfe...

parfe cioco jpeg

Una din căile iniţierii celor mici în tainele bucătăriei este să-i iei pe lângă tine atunci când faci mâncare. Gătitul îi învaţă pe copii să descopere lucruri noi şi le stârneşte în acelaşi timp curiozitatea. Iată 3 reţete uşoare şi răcoroase, la care te pot ajuta!

... de ciocolată

3 gălbenuşuri 200 g zahăr 70 g cacao 120 ml lapte 170 g ciocolată menaj neagră 60 g frişcă 32% grăsime

Preparare

Freci gălbenuşurile cu zahărul, torni laptele şi pui pe baie de aburi, amesteci până când se îngroaşă compoziţia. Dai deoparte până să dea în clocot (dacă nu ai fost atent şi a dat primul clocot, pune imediat recipientul într- un vas cu gheaţă, ca să opreşti fierberea şi continui să amesteci până când şodoul îşi revine, nu mai este tăiat). Încorporezi cacaua şi laşi la răcit. Când şodoul este rece, baţi frişca, pe care o ţii la frigider de cu seară, şi o încorporezi uşor. Torni compoziţia într-un vas uscat şi rece şi dai la congelator. Topeşti ciocolata pe baie de aburi şi decorezi.

... de fistic

image

3 gălbenuşuri

200 g zahăr

5-20 ml lichior de fistic, după gust

60 g frişcă 32% grăsime

120 ml lapte

150 g stafide

Freci gălbenuşurile cu zahărul, torni laptele şi pui pe baie de aburi, amestecând până când se îngroaşă compoziţia. Dai şodoul de pe foc până să dea în clocot. Pui stafidele la hidratat în puţin coniac. După ce s-a răcit amestecul, baţi frişca tare şi o adaugi în compoziţie, torni lichiorul de fistic, stafidele şi continui să amesteci. Pui în forme reci şi dai la congelator. În momentul servirii, o decorezi după gust. Atenţie! La produsele care conţin băuturi alcoolice aromatizante, acestea se adaugă doar după ce şodoul s-a răcit complet, astfel alcoolul nu se va evapora.

... de vanilie

image

3 gălbenuşuri

200 g zahăr

1 baton de vanilie

120 ml lapte

60 g frişcă 32% grăsime

Preparare

Amesteci gălbenuşurile cu zahărul şi torni laptele. Tai batonul de vanilie pe jumătate, îi scoţi seminţele şi îl pui cu totul în amestecul de lapte. Pui pe baie de aburi, amesteci până când se îngroaşă compoziţia şi dai deoparte până să dea în clocot. Laşi la răcit. Când amestecul este rece, baţi frişca, pe care o ţii la frigider de cu seară, şi o încorporezi în şodou. Pui compoziţia într-un vas rece şi dai la congelator. O poţi decora, după gust, cu frişcă bătută sau cu fructe proaspete.

Atelier de ciocolată pentru copii

Reţetele de parfe din această ediţie sunt creaţia maestrului Silvian Miron. Ciocolatierul român a deschis la Constanţa primul Atelier de Ciocolată din sud-estul Europei, ChocoArt, dedicat cu prioritate copiilor. Micuţii care ajung la atelier primesc gratuit şorţuleţ şi boneţică, ciocolată pentru degustat şi pentru montat, iar specialiştii atelierului îi ajută să modeleze ciocolata şi zahărul.

image

La final, fiecare copil primeşte o diplomă care atestă că a absolvit cursurile de „ciocolatier“. Maestrul Silvian Miron este cunoscut pentru reţetele sale inedite, printre care se numără şi prăjitura „Mihai Eminescu“, creată în 15 ianuarie 2011.

Cei care doresc să guste delicioasa prăjitură o pot face numai între 15 ianuarie şi 31 ianuarie la cofetăria Silvian, din Constanţa, „pentru că va rămâne numai reţeta lui Eminescu“, după cum spune maestrul.