Varză călită cu ciolan afumat

varza calita ciolan afumat jpeg

Mmmmm...numai gândul şi poza parcă aduc mirosurile îmbietoare în casă. Varză călită cu ciolan afumat este clar propunerea noastră pentru acest weekend. Şi e musai să o prepari.

Ingrediente pentru varză călită cu ciolan afumat

1 varză murată 1 ciolan afumat 3 linguri ulei 1 ardei gras 1 morcov mare sare boia de ardei dulce 2 foi de dafin cimbrişor uscat mărar uscat piper proaspăt măcinat

Mod de preparare pentru varză călită cu ciolan afumat

Se pune ciolanul în apă călduţă şi se lasă 10-15 minute, apoi se spală bine pentru a se curăţa de fum. Se clăteşte în mai multe ape reci şi se pune într-o oală, acoperit cu apă şi o foaie de dafin. Se acoperă cu capac şi se lasă să fiarbă, la foc mic, până când carnea este bine fiartă.

Separat, se taie varza fideluţă, se clăteşte cu apă pentru a se desăra, se stoarce bine şi se aşază într-o cratiţă împreună cu morcovul şi ardeiul, tăiate după preferinţă. Se stropeşte cu ulei, se condimentează cu sare, cimbrişor, mărar, piper, după gust, se pune o foaie de dafin şi se căleşte la foc potrivit. Se amestecă pentru a nu se arde şi se adaugă câte puţină apă caldă. Când varza este bine pătrunsă, se adaugă boia de ardei, după gust, se amestecă, se aşază ciolanul deasupra şi se pune cratiţa pentru 10-15 minute la cuptor. Varza călită cu ciolan afumat se serveşte caldă, cu mămăliguţă, ardei iute şi un vin roşu.