Vinete gratinate la cuptor

vinete gratinate la cuptor jpeg

Vânătă este antioxidantă, mai ales dacă nu o cureţi de coajă, şi foarte slab calorică, dar are capacitatea puţin dorită de a absorbi uleiul ca un burete. Faptul că este săţioasă şi gustul ei pronunţat o fac interesantă pentru vegetarieni şi pentru orice persoană care vrea să mănânce mai puţină carne. Pentru toţi aceştia avem o gustoasă reţetă de vinete gratinate la cuptor.

Vinete gratinate la cuptor - Ce ai nevoie

2 vinete mari 3 roşii bine coapte 3 căţei mari de usturoi 3 linguri ulei 150 g telemea de capră 50 g parmezan ras 3 ouă busuioc proaspăt sare piper

Vinete gratinate la cuptor - Cum se prepară

Se încinge uleiul într-o tigaie, se adaugă usturoiul tăiat mărunt şi se căleşte circa un minut, apoi se adaugă roşiile curăţate de pieliţe, tăiate cubuleţe şi se lasă la fiert circa 15 minute până începe să se îngroaşe. Se condimentează cu busuioc tocat mărunt, sare şi piper, după gust. Separat, se spală vinetele bine, se taie felii nu foarte subţiri care se presară cu sare şi se lasă la scurs. După 20 de minute se frig într-o tigaie antiaderentă (sau pe grătar), întorcându-le de mai multe ori pentru a le împiedica să se ardă. Când se înmoaie, se pudrează cu puţină sare şi se lasă, într-un castron, acoperite, circa 10 minute. Se aşază vinetele, în straturi, într-o formă termorezistentă, apoi se pun sos de roşii, brânză rasă, până se termină toate ingredientele. Separat, se bat ouăle cu parmezanul ras şi se toarnă peste vinete. Forma se introduce în cuptorul bine încins, pentru circa 40 de minute, până se rumeneşte frumos deasupra. Vinetele gratinate la cuptor se servesc calde.