Vită cu sos curry. Reţetă indiană

vita cu sos curry jpeg

În nordul Indiei, din cauza climei mai reci, mâncărurile au mai multă carne, iar orezul nu e foarte popular. În sud, unde clima este foarte caldă, se întâlnesc mai mult vegeta­rieni, iar orezul este nelipsit; acesta mâncându-se întotdeauna cu mâna.

În vestul Indiei, unde multă vreme a existat ocupaţie musulmană, există mâncăruri înrudite cu cele din bucătăria Orientului Mijlociu şi a Asiei Centrale (kebab, kofta, biryani). În est predomină influenţa bengaleză cu pui preparat cu linte sau curry, dar şi multe fructe de mare şi nucă de cocos. De acolo vine şi reţeta noastră de vită cu sos curry.

Vită cu sos curry. Reţetă indiană - Ingrediente (4 porţii)

900 g pulpă de vită 2 linguri coriandru proaspăt 1 lingură chimen 1 lingură curcuma ½ linguriţă piper negru măcinat 1 linguriţă praf de ardei iute (opţional) 2 căţei de usturoi zdrobiţi 2 linguriţe ghimbir ras 2 ½ linguri zeamă de lămâie 2 linguri ulei de măsline 2 linguri pastă de tomate 200 ml supă strecurată de vită

Vită cu sos curry. Reţetă indiană - Mod de preparare

Amesteci coriandrul, chimenul, pudra de curcuma, piperul, ardeiul iute (opţional), usturoiul, ghimbirul şi sucul de lămâie, până se formează o pastă. Încingi două linguri de ulei într-o tigaie mare, adaugi carnea porţionată, o rumeneşti pe toate părţile, la foc iute, apoi o scoţi deoparte într-un castron.

Pui pasta în tigaie, în locul cărnii, o căleşti un minut, adaugi bucăţile de carne şi amesteci până când carnea este acoperită de pasta de condimente. Adaugi pasta de tomate, supa, reduci focul şi laşi să fiarbă, sub capac, circa o oră, până se frăgezeşte carnea. Fierbi încă 10 minute, fără capac, până scade. Se serveşte caldă, cu orez cu şofran şi mentă.

Friptură de vită cu cartofi

Friptură de vită cu cartofi

Friptură de vită în sos de vin şi usturoi

Friptură de vită în sos de vin şi usturoi

Mâncare de vită cu cartofi noi

Mâncare de vită cu cartofi noi