Zacuscă de legume

zacusca jpeg

Această reţetă de toamnă cu zacusca de legume am primit-o de la cititoarea noastră Dumitrana Mihaela. Vă mulţumim că ne-aţi trimis reţeta dumneavoastră. Aşteptăm în continuare reţetele voastre la adresa retete@click.ro!

Ingrediente:

5 kg de vinete de marime medie 4 kg de gogosari rosii 4 kg de ardei capia ½ kg morcov 1,5 kg ceapă 1 litru de ulei 1 litru de suc de roşii sau roşii tocate câteva foi de dafin boia sare dupa gust

Mod de preparare:

Vinetele se coc la plită, iar ardeii şi gogoşarii se bagă în cuptor şi se coc in tavă. Legumele se întorc din când in când, pe toate părţile, pentru a se coace cât mai bine. Când ardeii şi gogoşarii sunt gata, se presară puţină sare şi apoi se curaţă de coajă, codiţe şi cotoare. Vinetele se lasă la scurs cel puţin o oră şi apoi se curăţă de coajă şi codiţe.

Toate legumele se dau apoi pe masina de tocat sau se taie mărunt.

Se toacă mărunt ceapa, morcovul se curăţă şi se dă pe răzătoarea mare, dupa care se călesc împreună în jumatate de litru de ulei. După 5 minute (când ceapa devine transparentă), se adaugă restul de ulei, sucul de roşii şi legumele tocate. Se adaugă frunzele de dafin şi boiaua şi se lasă la foc mic, timp de aproximativ  4 ore (timp în care se amestec continuu pentru a nu se prinde/afuma), până când uleiul se ridica la suprafaţă.

La final se adaugă in zacusca de legume sare dupa gust. Tot la final puteţi adăuga şi conservant. Borcanele se sterilizeaza în cuptor. Zacusca se pune fierbinte în borcanele incinse, cu ajutorul unui polonic. Borcanele cu zacusca de legume se învelesc apoi în pături şi se lasă o zi, dupa care se depoziteaza într-o camera uscată, cu o temperatura constantă.

Placintele cu zacusca si masline

Placintele cu zacusca si masline

Zacusca cu ghebe

Zacusca cu ghebe

Zacusca de fasole

Zacusca de fasole