Zamă aită de hribi

Maramureşul este una dintre regiunile istorice ale României unde s-au conservat cel mai bine felurile de mâncare din strămoşi. Odată ajuns în casa unui sătean din zonă, poţi spune că te-ai aşezat la masă cu tradiţia. Chef Eugen Grosu de la restaurantul Casa Doina a cules mai multe reţete din această zonă şi vă recomandă să le preparaţi pentru cei dragi.
Ingrediente:
1,2 kg hribi proaspeţi sau congelaţi
70 ml ulei de floarea soarelui
6 cepe albe
100 g usturoi
5 gălbenuşuri
400 g smântână fermentată cu 25% grăsime
zeamă de lămâie, după gust
sare, după gust
ceapă verde
Mod de preparare:
Dacă foloseşti hribi proaspeţi, îi cureţi, îi tai bucăti şi îi pui la fiert cu o ceapă şi cu sare, iar pe cei congelaţi îi prepari conform indicaţiilor de pe ambalaj.
Când sunt gata, îi scoţi şi păstrezi apa. Toci cele 5 cepe rămase şi le pui la călit împreună cu usturoiul mărunţit şi cu sare. Când s-au înmuiat, adaugi hribii şi îi laşi 5 minute, apoi torni apa pe care ai păstrat-o.
Într-un vas, separat, baţi smântâna cu gălbenuşurile şi torni, treptat, puţină zeamă până când ajunge la o temperatură apropiată de cea a ciorbei, apoi o răstoni, în fir subţire, în vas. Acreşti cu zeama de lămâie, presari câteva fire de ceapă verde tăiate fin şi o serveşti fierbinte.
FOTO: Arhiva personală