Zamă aită de hribi

ciorba pui jpeg

Maramureşul este una dintre regiunile istorice ale României unde s-au conservat cel mai bine felurile de mâncare din strămoşi. Odată ajuns în casa unui sătean din zonă, poţi spune că te-ai aşezat la masă cu tradiţia. Chef Eugen Grosu de la restaurantul Casa Doina a cules mai multe reţete din această zonă şi vă recomandă să le preparaţi pentru cei dragi.

Ingrediente:

1,2 kg hribi proaspeţi sau congelaţi

70 ml ulei de floarea soarelui

6 cepe albe

100 g usturoi

5 gălbenuşuri

400 g smântână fermentată cu 25% grăsime

zeamă de lămâie, după gust

sare, după gust

ceapă verde

Mod de preparare:

Dacă foloseşti hribi proaspeţi, îi cureţi, îi tai bucăti şi îi pui la fiert cu o ceapă şi cu sare, iar pe cei congelaţi îi prepari conform indicaţiilor de pe ambalaj.

Când sunt gata, îi scoţi şi păstrezi apa. Toci cele 5 cepe rămase şi le pui la călit împreună cu usturoiul mărunţit şi cu sare. Când s-au înmuiat, adaugi hribii şi îi laşi 5 minute, apoi torni apa pe care ai păstrat-o.

Într-un vas, separat, baţi smântâna cu gălbenuşurile şi torni, treptat, puţină zeamă până când ajunge la o temperatură apropiată de cea a ciorbei, apoi o răstoni, în fir subţire, în vas. Acreşti cu zeama de lămâie, presari câteva fire de ceapă verde tăiate fin şi o serveşti fierbinte.

FOTO: Arhiva personală