10 de trucuri prin care îţi faci viaţa mai uşoară în bucătărie. Uite cum gătitul devine o plăcere
Da, să găteşti acasă nu e tocmai uşor, însă banii pe care îi cheltui în fiecare zi în care mănânci în oraş pot fi economisiţi dacă ţii cont de câteva sfaturi utile. Şi cu toţii ştim că este mult mai sănătos să ai control asupra fiecărui ingredient pe care îl adaugi în mâncare.
Iată câteva trucuri care îţi vor uşura viaţa în bucătărie:
1. O listă de cumpărături
Să îţi faci o listă de cumpărături te va ajuta să fii organizat şi să cumperi doar strictul necesar pentru 2 săptămâni. Cumpărăturile impulsive te fac să risipieşti bani şi timp cu produse pe care nu le vei folosi sau produse de tipul snacks-uri şi dulciuri.
2. Planificarea meselor
Oricât de clişeic ar suna, acesta este secretul spre economire. Gândeşte-te la ce ai vrea să mănânci în decurs de 2 săptămâni şi fă-ţi lista în funcţie de mesele pe care le vei găti.
3. Citeşte reţeta înainte să te apuci de gătit. Probabil ţi s-a întâmplat să citeşti rapid reţeta şi să crezi că ai tot ce îţi trebuie, iar înainte de ora cinei să realizezi că îţi lipseşte ceva esenţial, sau că totul trebuie să stea la rece 2-3 ore.
4. Foloseşte un slow-cooker
Îţi ia câteva minute dimineaţa sau seara să pui tot ce e necesar în oală şi să o laşi să îşi facă treaba ore întregi. Cina sau prânzul perfect e deja gata.
5. Găteşte mai mult şi foloseşte resturile de mâncare. Dacă faci ceva de mâncare, asigură-te că faci în plus 2-3 porţii. Resturile de mâncare le poţi păstra în frigider sau transforma într-o nouă masă.
6. Simplifică-ţi mesele! Alege reţete care au maxim 6 ingrediente, altfel, adapteaza-le şi simplifică-le. Foloseşte ingrediente de bază, morcovi, cartofi, carne, legume şi proteine.
7. Gătitul este o artă, aşa că încearcă să jonglezi. Diversifică-ţi metodele de gătit. Dacă plănuieşti să faci pui la rotisor, nu pune şi legumele tot la cuptor. Găteşte-le la aburi sau în slow-cooker.
8. Păstrează-ţi dulapurile curate şi organizate. O să ştii exact ce condiment unde e şi n-o sa mai pierzi timp uitându-te după ingrediente.
9. Curăţă pe măsură ce murdăreşti. Dacă laşi vasele până după cină, cu siguranţă te vei trezi cu o chiuvetă plină ochi de vase. Spală-le pe măsură ce le foloseşti, iar la sfârşit, totul va fi curat.
10. Foloseşte reţete care se fac într-o singură oală. Îţi ia mult mai puţin timp, are mult mai puţini paşi şi ai doar un vas de spălat la final.