Ce înseamnă când ai poftă de ciocolată sau de alimente sărate

tablete ciocolata jpeg

De câte ori nu ai simţit brusc nevoia să mănânci o bucăţică de ciocolată, nişte covrigei sau mâncare de tip fast-food? Toate aceste pofte sunt semne prin care organismul îţi dă de ştire că ai anumite carenţe de vitamine sau minerale.

Pofta de dulce

Pofta de zaharicale apare când scade nivelul glucozei în sânge. Organismul va reacţiona şi-ţi va cere să consumi dulciuri, ca să restabileşti nivelul normal al glicemiei. Însă deserturile îţi vor da energie doar pentru scurt timp, după care nevoia de zahăr va reveni, iar tu vei intra într-un cerc vicios. Poţi înlocui însă dulciurile cu fructe proaspete. Acestea conţin zaharuri naturale, care se eliberează treptat în sânge.

Pofta de alimente sărate

Dacă nu poţi rezista fără o pungă de covrigei sau de chipsuri, înseamnă că treci printr-o perioadă stresantă. Glandele suprarenale secretă mai mult cortizol, numit şi hormonul stresului. În loc să te refugiezi în alimente sărate, înlocuieşte-le cu unele bogate în vitamina C, cum sunt citricele sau legume verzi. Acestea furnizează şi mineralele care asigură buna funcţionare a glandelor respective.

Pofta de ciocolată

Când nu rezişti fără o pătrăţică de ciocolată, înseamnă că ai insuficienţă de magneziu. Ciocolata este bogată în acest mineral, cu rol esenţial în menţinerea elasticităţii vaselor de sânge şi în furnizarea de energie. Te poţi bucura în continuare de gustul ciocolatei atât timp cât nu depăşeşti două bucăţele pe zi şi înlocuieşti ciocolata cu lapte sau cu alte arome cu cea neagră. Alte surse sănătoase de magneziu sunt seminţele de dovleac şi bananele.

Pofta de băuturi carbogazoase

Te-ai întrebat de ce pofteşti la sucuri acidulate? Organismul tău este deshidratat, iar acidul este asociat, la nivel cerebral, cu senzaţia de hidratare. Evită astfel de sucuri, deoarece conţin cafeină şi zahăr care contribuie, de fapt, la deshidratare. Poţi, în schimb, să bei apă minerală, de preferinţă carbogazeificată, bogată în substanţe minerale.

Poftă de fast-food

Fie că este vorba de cartofi prăjiţi, hamburgeri sau pizza, pofta de produse fast-food poate fi un indiciu că nu consumi alimente care să conţină suficienţi acizi graşi. Aceştia mai pot fi luaţi şi din surse mai sănătoase, cum sunt peştele gras, nucile sau seminţe de in. Şi pofta de brânză indică aceeaşi carenţă de acizi graşi.

În multe cazuri, poftele sau foamea constantă maschează senzaţia de sete. Aşadar, bea un pahar de apă şi aştepată 10 minute înainte să mănânci ceva.