Aceste legume sunt coapte pur şi simplu la cuptor, aşa că nu îţi va fi deloc greu să le prepari la cină sau la masa de duminică, pe care o luaţi în familie. Dacă până acum credeai că legumele la cuptor au un gust prea banal, reţeta de mai jos te va convinge că nu este deloc aşa, mai ales dacă foloseşti ierburi aromatice precum rozmarinul şi cimbrul.

Ingrediente

1,5 kg cartofi
½ căpăţână de usturoi
½ legătură rozmarin proaspăt
ulei de măsline
50 g unt (nesărat)
2 kg păstârnac
2 linguri miere
½ legătură cimbru proaspăt
1 kg morcovi mari (sau mici, tăiaţi pe lungime)
coaja de la 1 portocală
sare
piper

Mod de preparare

Preîncălzeşti cuptorul la 220 de grade Celsius. Cureţi şi tai în două cartofii, apoi îi fierbi 10 minute în apă clocotită cu sare. Îi scurgi într-o strecurătoare şi îi prepari la aburi 2 minute, apoi scuturi de câteva ori sita.

Striveşti căţeii de usturoi cu partea laterală a unui cuţit, separi crenguţele de rozmarin şi pui deoparte jumătate dintre ele. Împrăştii rozmarinul (nu tot) peste cartofii parţial fierţi, cu usturoiul, un praf de sare şi puţin piper, după gust, 4 linguri de ulei şi 30 de grame de unt. Amesteci din nou ingredientele.

Deşerţi legumele într-o tavă de copt nu foarte adâncă şi le aşezi într-un singur strat, apoi le dai la cuptor 45 de minute sau până se rumenesc cartofii.

Cureţi şi tai păstârnacul în două, pe lungime, îl opăreşti în apă clocotită cu sare, 10 minute, apoi îl scurgi bine. Alegi frunzele de cimbru. Amesteci păstârnacul cu mierea, cimbrul, un praf de sare şi piper, după gust, 10 grame de unt şi 2 linguri de ulei. Împrăştii legumele pe o tavă de copt, le aşezi într-un singur strat şi le dai la cuptor 40 de minute sau până se rumeneşte păstârnacul.
garnitura de legume1
Cureţi morcovii, apoi îi aşezi într-o cratiţă cu apă rece cu sare, la foc mare. Laşi să dea în clocot apoi fierbi morcovii 15 minute, până se înmoaie. Când sunt gata, îi scurgi. Între timp, alegi şi tai fin rozmarinul rămas, dai coaja de portocală prin răzătoarea mică şi le amesteci. Amesteci morcovii fierţi cu restul de unt, condimentezi cu sare şi piper, presari coaja de portocală şi rozmarinul, apoi îi serveşti.

Cele trei variante de legume la cuptor sunt ideale ca garnitură pentru preparatele pe bază de carne.

Sursa + foto: www.jamieoliver.com

Tartă de morcovi

Cei mai buni morcovi copţi – Reţeta lui Jamie Oliver

Tocăniţă de pui cu cartofi şi morcovi

Morcovi cu sos picant şi miere, la cuptor

Friptură de vită cu morcovi şi mentă

Loading...