La brutărie ne fac cu ochiul tot felul de bunătăţi, dar cu puţină pricepere putem umple şi bucătăria noastră de aromele tentante ale pâinii din cuptor.

Preparare: 2 h

Dificultate: mică

 

Ingrediente

250 g făină de secară

500 g făină albă

150 ml iaurt simplu

1 ou

200 ml lapte degresat

10 g drojdie de bere proaspătă

30 ml ulei de măsline

1 linguriţă zahăr

1 lingură rasă de sare

3 linguri lapte pentru uns deasupra

seminţe de susan

 

Preparare

  1. 1.     Cerni făina de două ori într-un castron mare. Amesteci drojdia cu zahărul, puţin lapte călduţ şi torni maiaua în mijlocul castronului cu făină. Laşi circa 20 de minute să crească maiaua, apoi amesteci cu restul făinii, în timp ce torni treptat restul de lapte călduţ, iaurtul, sarea şi oul. Începi să frămânţi aluatul în timp ce torni treptat uleiul. Acoperi aluatul cu un prosop şi îl laşi să dospească circa o oră, la loc cald.
  2. 2.     Aşezi aluatul pe planşetă, îl împarţi în şapte bucăţi, le dai formă rotundă şi le aşezi într-o formă rotundă tapetată cu folie specială pentru copt. Le laşi din nou să crească în formă circa 20 de minute, apoi le ungi cu o pensulă înmuiată în lapte călduţ şi presari deasupra seminţe de susan.
  3. 3.     Introduci forma în cuptorul bine încins pentru aproximativ 35-40 de minute, apoi le scoţi, le acoperi cu un prosop şi le laşi să se răcească.

Foto: Shutterstock

Loading...