Clătite cu urzici
Urzicile sunt un detoxifiant natural primăvara, după sezonul rece, când organismul nu beneficiză de foarte multe legume şi fructe proaspete. În plus, această plantă este versatilă şi foarte gustoasă şi poate fi folosită în numeroase preparate. Iată o reţetă delicioasă de clătite sărate, care pot fi mâncate atât la micul dejun, cât şi la o gustare sau chiar la cină, alături de un sos.
Deşi sunt pline de vitamine, nu pot fi consumate crude, în salate, ci doar după ce au fost preparate termic. Urzica proaspătă este bogată în acid formic, o substanţă iritantă care dă caracterul agresiv al perişorilor de pe frunze şi tulpini? Prin fierbere, substanţele iritante sunt distruse, iar proprietatea de urzicare dispare, astfel că urzicile pot fi consumate doar după preparare.
În această reţetă, trebuie doar să le opăreşti, astfel, ele îşi vor păstra substanţele nutritive.
Ingrediente
500 g urzici
2 ouă mari
200 ml lapte integral (3,5% grăsime)
1 legătură ceapă verde
200 g făină
sare
piper
ulei, pentru uns
Cureţi urzicile bine urzicile de impurităţi şi de codiţele lemnoase, păstrând doar frunzele verzi şi tinere. Este bine să faci această operaţiune cu ajutorul unor mănuşi de menaj din cauciuc, deoarece urzicile sunt iritante. Speli bine speli bine sub jet de apă rece şi repeţi această operaţiune de 3-4 ori, până ce în apa din vas nu mai rămâne pământ sau nisip.
Pui la fiert o oală cu 2-3 l de apă cu puţină sare, iar când clocoteşte adaugi urzicile şi le opăreşti 3-4 minute. Le scurgi bine într-o sită, le laşi la răcit apoi le toci mărunt. Cureţi ceapa verde şi o tai fin.
Baţi ouăle cu sare şi piper, după gust, torni laptele şi omogenizezi, adaugi urzicile tocate, ceapa verde şi încorporezi făina, în ploaie. Continui să mixezi până ce aluatul este omogen, fără cocoloaşe. Trebuie să aibă consistenţa unuei smântâni mai groase, care curge. Astfel, dacă mai e nevoie, adaufi fie puţină făină, fie puţin lapte sau apă minerală. Laşi aluatul la odihnit 15-20 de minute. Ungi o tigaie cu puţin ulei, formezi clătite de dimensiunea dorită şi le rumeneşti pe ambele părţi.
Le serveşti calde sau reci, simple sau, dacă doreşti, cu caşcaval ras sau smântână fermentată.
FOTO Shutterstock