Incaşii foloseau cartoful atât ca aliment, cât şi ca medicament pentru vindecarea oaselor rupte, în reumatism, indigestie, tratarea afecţiunilor pielii, a degerăturilor şi a arsurilor solare.

Ingrediente

  • 1 bucată cotlet (cu os cu tot) de circa 2 kg 
  • 4 căţei de usturoi 
  • 3 linguri ulei de măsline 
  • 1 pahar vin roşu 
  • 1 linguriţă rasă boia de ardei 
  • 1 linguriţă boabe de piper negru 
  • 1 linguriţă boabe de piper verde 
  • 1 linguriţă boabe de coriandru
  • 1 linguriţă seminţe de chimen
  • 1 linguriţă cimbru uscat 
  • 1 linguriţă boabe de muştar 
  • sare
  • 600 g cartofi, pentru garnitură

Preparare

Cureţi usturoiul, îl zdrobeşti şi îl amesteci cu o lingură de ulei de măsline. Omogenizezi, adaugi boiaua de ardei, sare şi amesteci bine. Separat, combini  restul condimentelor şi le aşezi pe o folie de aluminiu.

Ungi bucata de cotlet cu mujdeiul, apoi o tăvăleşti prin condimentele aşezate pe folia de aluminiu. Înfăşori carnea astfel pregătită într-o folie alimentară şi o laşi la frigider 2-3 ore să se aromatizeze.

Îndepărtezi folia alimentară şi aşezi bucata de carne într-o tavă termorezistentă, o stropeşti cu 2 linguri de ulei de măsline şi un pahar de vin roşu, o acoperi cu folie de aluminiu şi dai la cuptorul bine încins aproximativ o oră. După 30 de minute, scoţi folia de aluminiu, adaugi în tavă cartofii tăiaţi felii mai groase, condimentaţi cu sare şi piper, după gust.

Bagi din nou tava în cuptor, până când friptura şi cartofii sunt frumos rumeniţi. Aşezi friptura şi cartofii pe un platou cald şi îi serveşti.

Poftă bună! 

Loading...