Cioc! Cioc! Cioc! Sărbătorile bat la uşă cu parada lor de cadouri şi de bunătăţi. Dar parcă nimic nu se compară cu mirosul de cozonaci tocmai puşi la cuptor. De Crăciun, orice desert este permis!

Ingrediente

Pentru aluat

500 ml lapte
4 gălbenuşuri
1 kg făină
150 g unt
350 g zahăr, plus 1 linguriţă
1 praf de sare
75 g drojdie
2-3 plicuri zahăr vanilat
2 linguri esenţă de rom

Pentru umplutură

600 g nucă zdrobită
4 albuşuri
coaja rasă de la ½ lămâie
100 g stafide
50 g rom
4 linguri cacao
150 g zahăr
1 ou pentru uns

Mod de preparare

Fierbi laptele cu zahărul, 75 g de unt, esenţa de rom, zahărul vanilat şi un praf de sare. Freci drojdia cu o linguriţă de zahăr şi 200 ml de lapte şi laşi să crească. Adaugi făina şi, treptat, restul de unt topit, laptele şi gălbenuşurile. Frămânţi energic aproape o jumătate de oră, până se formează băşici. Acoperi aluatul de cozonac şi-l ţii până îşi dublează volumul.

Între timp, prepari umplutura. Pui stafidele la înmuiat în rom. Baţi albuşurile spumă, adaugi nuca zdrobită, cacaua, coaja rasă de lămâie, zahărul şi stafidele, apoi amesteci.

Împarţi aluatul de cozonac în două şi-l întinzi. Ungi foaia cu jumătate din umplutură şi rulezi. Aşezi în tăvi hârtie de copt şi pui cozonacii cu nuca. Îi laşi să crească, după care-i ungi cu ou. Dai acest cozonac cu nuca la cuptorul încins în prealabil până se rumenesc frumos.

Cozonac cu migdale

Cozonac glazurat cu ciocolata

Cozonac cu cacao si rahat

sursa foto: Shutterstock

Loading...