În aşteptarea meniului de Paşte, te familiarizăm cu fel de fel de reţete de sărbătoare. Pregăteşte cun cozonac cu nuci şi mere cu un gust special şi diferit.

Ingrediente pentru cozonac cu nuci şi mere

1 kg făină
4 ouă
100 g unt
100 ml ulei
300 g zahăr
75 g drojdie de bere
500 ml lapte
1 linguriţă esenţă de vanilie
coajă rasă de lămâie şi portocală
un praf de sare

Pentru umplutură
200 g nucă măcinată
3 mere rase
zeama de la ½ de lămâie
3 linguri stafide
100 g zahăr
3 linguri de rom

Pentru uns
1 gălbenuş

Mod de preparare pentru cozonac cu nuci şi mere

Se cerne făina de două ori, într-un castron mare. Separat, se freacă drojdia cu o lingură de zahăr, o lingură de lapte cald şi o lingură de făină. Aluatul obţinut se aşază într-o
adâncitură făcută în mijlocul făinii şi se lasă să dospească, la loc cald, 30 de minute.

Între timp, se încălzeşte laptele în care s-a dizolvat zahărul şi sarea, se topeşte untul şi se separă gălbenuşurile de albuşuri, stafidele se amestecă cu romul iar merele se
presează de sucul pe care şi-l lasă şi se stropesc cu zeamă de lămâie să nu oxideze. 3După ce a dospit maiaua, se amestecă cu restul făinii, se adaugă laptele şi se începe frământatul. Se adaugă, pe rând, gălbenuşurile, grăsimea, aromele şi se frământă energic până se obţine un aluat elastic. Se acoperă vasul cu un prosop curat şi se lasă la crescut,
în loc cald, aproximativ 25 de minute.

Cât timp creşte aluatul, se pregăteşte umplutura. Se trec nucile prin maşină, se amestecă cu zahărul, cu stafidele scurse de rom, merele şi la sfârşit cu albuşurile bătute spumă.
Coca se împarte în două părţi egale, se întind pe planşetă două foi de aluat pe care se pune umplutura şi se rulează fiecare foaie începând de la margini până la jumătatea foii. Se rulează şi cealaltă margine a foii şi se aduce lângă jumătatea rulată. Se procedează la fel şi pentru a doua foaie. Se aşază cozonacii în tăvile unse, se mai lasă să crească 5-10 minute şi se ung cu gălbenuş amestecat cu apă. Se dau la copt aproximativ 40 de minute.

Cozonacul cu nuci şi mere se scoate din tavă pe un grătar şi se taie abia după ce s-a răcit complet.

Loading...