N-om pregăti cozonac în fiecare zi, dar de Crăciun este musai să bifăm în meniul festiv şi acest deliciu. Am căutat noi reţete care să-ţi încunune masa de Crăciun. Sau să fim sinceri, să-ţi atragă laudele invitaţilor. Cum este acest cozonac cu stafide şi ciocolată.

Cozonac cu stafide şi ciocolată - Ingrediente (1 cozonac)

300 g făină
250 g iaurt sau lapte bătut
2 ouă
1 praf de copt
1 praf de sare
6 linguri zahăr
2 pliculeţe zahăr vanilat
coaja rasă de la 1 lămâie
2 linguri stafide
1 lingură unt pentru uns forma de copt

Pentru sosul de ciocolată
125 ml smântână dulce
100 g ciocolată menaj
2 linguri rom
1 lingură unt

Pentru ornament
100 g zahăr pudră
2 linguri zeamă de lămâie

Cozonac cu stafide şi ciocolată - Mod de preparare

Cerni făina într-un vas mare împreună cu praful de copt şi praful de sare, adaugi zahărul şi zahărul vanilat, ouăle bătute, coaja rasă de lămâie şi treptat iaurtul, frământând un aluat omogen. La sfârşit, adaugi stafidele.

Împarţi aluatul în două, modelezi două suluri pe care le împleteşti şi apoi le aşezi într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Laşi tava să stea, la temperatura camerei, circa 20 de minute, apoi introduci cozonacul în cuptorul bine încălzit, pentru circa o oră, până se rumeneşte frumos deasupra.

Între timp, încălzeşti smântâna dulce, încorporezi ciocolata rasă şi freci energic până se omogenizează ca o cremă ceva mai fluidă. Aromatizezi cu rom, turnat puţin câte puţin şi continuând să amesteci permanent ca să nu se taie. Când sosul de ciocolată se răcoreşte puţin, adaugi untul şi torni sosul peste cozonac, având grijă să fie acoperit pe toată suprafaţa cu ciocolată.

Separat, freci zahărul pudră cu zeama de lămâie până se îngroaşă. Torni compoziţia într-un poş şi ornezi, după pricepere şi inspiraţie, suprafaţa cozonacului. Îl laşi câteva ore să se întărească glazura de ciocolată înainte de a porţiona cozonacul cu stafide şi ciocolată.

Loading...