Cuiburi de bezea

1 shutterstock 1063403612 jpg jpeg

Cu siguranţă îţi vor rămâne albuşuri de la numeroasele preparate de sărbătoare pe care le pregăteşti. Transformă-le în aceste delicioase bezele festive. Îţi vor înveseli masa!

Ingrediente

Pentru bezele

  • 6 albuşuri
  • 300 g zahăr
  • 10 ml zeamă de lămâie
  • 10 ml esenţă de vanilie

Pentru cremă

  • 100 g zahăr
  • 100 ml apă
  • 100 g ciocolată neagră
  • 200 g unt
  • 50 g nuci

Dai drumul la cuptor la 110 °C şi tapetezi o tavă cu hârtie de copt.

Baţi albuşurile timp de un minut la viteză mare, apoi adaugi treptat zahărul, scazi viteza şi baţi până se întăresc şi au o consistenţă fină şi lucioasă. Torni esenţa de vanilie şi zeama de lămâie şi le încorporezi.

Pui compoziţia în poş şi formezi „cuiburi“ de bezele direct în tavă, lăsând spaţii între ele. Le coci o oră şi 15 minute la 110 °C, apoi stingi focul şi, fără să deschizi cuptorul, le mai laşi 30 de minute. Astfel, cuiburile vor fi crocante la exterior şi moi la interior.

Pentru cremă, pui pe foc apa şi zahărul şi laşi să fiarbă 5 minute din momentul în care clocoteşte apa. Pui ciocolata ruptă bucăţi şi mai laşi să fiarbă 5 minute, amestecând ocazional. Laşi siropul la răcorit. Spumezi untul la temperatura camerei, 2-3 minute, apoi încorporezi treptat siropul de ciocolată, până se omogenizează. La final, adaugi în cremă nucile măcinate.

Pui în fiecare bezea cremă de ciocolată şi decorezi după imaginaţie.

FOTO: SHUTTERSTOCK