Cum să decorezi ouăle de Paşte – Cele mai bune vopsele naturale

2 shutterstock 391246723 jpg jpeg

Nimic nu se compară cu un castron plin cu ouă abia fierte şi cu culorile lor frumoase. Ouăle vopsite, decorate şi încondeiate prin metode naturale ne trezesc tuturor multe amintiri frumoase din copilărie, legate de Paşte.

În Joia Mare, spre exemplu, toată lumea ştie că se vopsesc ouăle, iar în anumite zone ale ţării noastre, gospodinele folosesc diverse trucuri pentru a colora ouăle, renunţând astfel la vopselurile din comerţ. Aşa că ne-am gândit să îţi prezentăm astăzi cum să decorezi ouăle, folosind cele mai bune vopsele naturale.

Foloseşte ingrediente din bucătărie!

Poţi să decorezi ouăle folosind vopselenaturale. Anul acesta, de exemplu, în loc să cumperi aceeaşi vopsea roşie din comerţ, încearcă să foloseşti anumite alimente sau legume din bucătăria ta pentru a colora natural ouăle.

De ce ai nevoie

• ouă de găină • vopsea vegetală (vezi mai jos instrucţiunile) • un dres vechi şi curat • sfoară sau aţă mai groasă • flori sau frunze de la diverse plante: mărar, pătrunjel, trifoi, rucola, rozmarin, leuştean, frunze de trandafir etc.

Instrucţiuni

Fierbi ouăle. Culegi şi alegi frunzele sau petalele pe care le vei folosi. Tai partea de sus a dresului, dacă este gen colant-pantalon. Prepari vopseaua vegetală şi o pui în boluri, în funcţie de culorile alese. Iei frunzele şi petalele dorite şi le aşezi pe ouăle fierte.

În timp ce le ţii fixate pe coajă, bagi oul pe dres, îl înveleşti bine şi legi dresul cu sfoară, astfel încât frunzele sau petalele să nu se mişte de pe ou. Legi bine fie cu aţă, fie cu benzi de elastic. Repeţi procedura cu toate ouăle. Le scufunzi în vopsea şi le laşi să stea aşa câteva minute.

Cu cât stau mai mult în vopseaua naturală, cu atât mai bine va prinde culoarea. Le scoţi apoi din vopsea şi din boluri şi le laşi să se usuce într-un carton de ouă. Când s-au uscat ouăle, tai dresul şi le scoţi din materialul textil. În zonele în care ai avut frunzele sau petalele, va rămâne modelul dorit de tine.

Cum faci vopsea vegetală

: foloseşti 1 lingură de turmeric la 2 căni de apă clocotită.

: fierbi varză roşie într-o oală, o laşi să se aşeze, apoi strecori lichidul şi îl foloseşti ca vopsea de ouă.

: fierbi ceapa roşie în apă; o poţi lăsa în apă peste noapte, ca să obţii o culoare mai puternică.

: foloseşti 2 căni de apă, 2 căni de sfeclă roşie descojită şi dată prin răzătoare şi oţet (1 lingură de oţet la 1 cană de lichid care rămâne după ce fierbi la foc mic sfecla roşie dată prin răzătoare şi apa).

: 2 căni de coji de ceapă galbenă + o cantitate suficientă de apă care să acopere cojile de ceapă cu 5 cm + oţet (1 lingură de oţet la 1 cană de lichid care rămâne după ce fierbi la foc mic cojile de ceapă în apă).

Reţete pentru vopseaua de ouă preparată în casă

Alege ingredientul pentru vopsea şi pune-l într-o oală, folosind cantităţile de mai jos. Adaugă 950 ml de apă şi 2 linguri de oţet din vin alb în aceeaşi oală. Dacă este nevoie de mai multă apă pentru a acoperi ingredientele, creşti proporţional cantitatea de oţet. Laşi să dea în clocot, apoi reduci flacăra. Laşi ingredientele să fiarbă la foc mic 30 de minute. Strecori vopseaua într-un bol.

Vopsea de ouă din

: ai nevoie de 4 căni de varză tocată.

Vopsea de ouă din

: ai nevoie de 3 căni de turmeric.

Vopsea de ouă din

: ai nevoie de 4 căni de coji de ceapă (cojile de la 12 cepe).

Vopsea de ouă din

: 4 căni de sfeclă roşie tocată.

Vopsea de ouă din

1 litru de cafea tare, neagră.

PONT: Vopselele naturale pentru ouă pot da uneori rezultate neaşteptate, aşa că să nu fi suprinsă dacă, spre exemplu, vopseaua ta din varză roşie va da ouălor o nuanţă de albăstriu sau bleu. Foloseşte următorul ghid pentru a obţine culoarea pe care o doreşti pentru ouăle tale de Paşte.

Galben aprins: fierbi ouăle în soluţia de turmeric, 30 de minute.

Culoarea sienna: fierbi ouăle în soluţia de coji de ceapă, 30 de minute.

Maro închis: fierbi ouăle în cafea neagră simplă, 30 de minute.

Galben pai: laşi ouăle la înmuiat în soluţia de turmeric, la temperatura camerei, 30 de minute.

Oranj: laşi ouăle la înmuiat în soluţia de coji de ceapă, la temperatura camerei, 30 de minute.

Maro deschis: laşi ouăle la înmuiat în cafeaua neagră, la temperatura camerei, 30 de minute.

Roz deschis: laşi ouăle la înmuiat în soluţia de sfeclă roşie, la temperatura camerei, 30 de minute.

Albastru deschis: laşi ouăle la înmuiat în soluţia de varză roşie, la temperatura camerei, 30 de minute.

Albastru Royal: laşi ouăle la înmuiat în soluţia de varză roşie, la temperatura camerei, peste noapte.

Lavandă: laşi ouăle la înmuiat în soluţia de sfeclă roşie, la temperatura camerei, 30 de minute. Urmează să le laşi în soluţia de varză roşie, la temperatura camerei, 30 de secunde.

Culoarea Chartreuse (amestecul de verde cu galben): laşi ouăle la înmuiat în soluţia de turmeric, la temperatura camerei, 30 de minute. Urmează să le laşi în soluţia de varză roşie, la temperatura camerei, 5 secunde.

Roz somon: laşi ouăle la înmuiat în soluţia de turmeric, la temperatura camerei, 30 de minute. Urmează să le laşi apoi în soluţia de coji de ceapă, la temperatura camerei, 30 de minute.

Citeşte şi: Telemeaua sau caşcavalul? Care este cea mai sănătoasă brânză?

Telemeaua sau caşcavalul? Care este cea mai sănătoasă brânză?

Cum îţi dai seama dacă peştele este cu adevărat proaspăt

Cum îţi dai seama dacă peştele este cu adevărat proaspăt