3 deserturi de vară de preparat alături de copii

copii gatind jpg

Nimic nu se compară cu prăjiturile de casă, delicioase, dar mai ales cu cele cu fructe proaspete și răcoritoare de vară. Piersicile, afinele, zmeura sau cireșele pot deveni ușor aliații familiei tale împotriva căldurilor toride, nu doar consumate ca atare, ci și integrate în prăjituri simple, rapid de gătit. Transformă pregătitul lor într-o experiență veselă, invitându-ți copiii să te ajute la prepararea prăjiturilor. Astfel veți petrece momente minunate împreună, iar ei se vor simți ca niște mici masterchefi. Iată trei rețete simple pe care le poți realiza cu ajutorul celor mici.

Tartă cu piersici

Dacă ești tentată de un clasic al gastronomiei franceze, evident ai putea pregăti o delicioasă crema pentru ecleruri, un croquembouche sau un profiterol. Dar nu despre asta este vorba aici. Rețeta de pregătit alături de copiii tăi este tarta cu piersici. Mai întâi, faceți aluatul. Cere copiilor să amestece într-un castron un ou cu 125 g zahăr și 250 g făină. Lasă-i să amestece totul cu degetele lor mici, apoi adaugă 125 g de unt tăiat bucățele.

Preia ștafeta și lucrează aluatul pe o suprafață de lucru, zdrobindu-l cu palma și împingându-l spre exterior. Repetă acest pas până când aluatul este omogen. Învelește bila de aluat în folie alimentară și las-o să se odihnească 30 de minute. Apoi întinde aluatul într-o tavă, lasă copiii să îl înțepe cu o furculiță.

Cere micuților ajutor să așeze bucățile de piersici (prealabil curățate și tăiate felii) pe aluat, astfel încât să formeze o rozetă. Între timp, într-un castron, bate 3 ouă cu 3 linguri de zahăr, adaugă 20 cl de smântână lichidă și toarnă amestecul peste piersici. Coace tarta 40 de minute la 210°C. Cu 10 minute înainte de a fi gata, presară tarta cu puțin zahăr vanilinat.

Crumble cu afine

Crumble-ul este un desert venit direct din Irlanda. Ușor de făcut și ieftin, va încânta papilele gustative ale familiei tale. În primul rând, preîncălzește cuptorul la 240°C, în timp ce copiii sunt însărcinați cu ungerea a șase vase ramen rezistente la cuptor.

Într-un castron amestecă cu degetele 200 g de făină, o lingură de zahăr brun, 200 g de pudră de migdale și 120 g de unt tăiat bucăți. Vei obține o pastă nisipoasă. În acest timp, micii tăi bucătari vor spăla afinele și le vor aranja frumos în vase. Tot ce îți rămâne de făcut este să razi aluatul de crumble peste fructe și să coci prăjiturile timp de 45 de minute. Când sunt frumos rumenite deasupra, adaugă o lingură de înghețată de vanilie și familia se poate înfrupta din ele. Cu grijă însă, sunt fierbinți!

Clafoutis cu cireșe sau vișine

Ușor și rapid de făcut, acest desert va încânta pofta de dulce a întregului tău trib. Pentru a începe, preîncălzește cuptorul la 210°C. În acest timp, roagă-ți ucenicii bucătari să spele, să scoată sâmburii de la vreo 350 g de cireșe sau visine. Lasă-le la scurs.

În timp ce tu topești 45 g de unt într-o cratiță mică, copiii tăi pot amesteca într-un castron mare 50 g de făină, 30 g de zahăr tos, un praf de sare și o jumătate de pachet de zahăr vanilat. Sparge 2 ouă și lasă-i să amestece în voie.

Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Adaugă treptat 10 cl de lapte, apoi preia controlul și amestecă untul topit. Împreună cu cei mici, unge un vas cu unt, pune frumos cireșele, apoi toarnă aluatul. Coace prăjitura 10 minute la 210°C, apoi încă 20 de minute la 180°C. Lasă clafoutis-ul să se răcească și servește-l presărat cu zahăr pudră.

Bucătăria nu mai este doar domeniul celor mari, acum îi poate găzdui și pe cei mici. Vor fi deosebit de încântați să guste din prăjiturile la prepararea cărora au contribuit și ei. Așadar, fă-le o bucurie, implicându-i activ la treabă, și fă o plăcere și întregii familii cu rezultatele muncii voastre.

FOTO Shutterstock