Choux a la creme, rețeta pas cu pas. Nimeni nu poate rezista acestui desert!

choux crema vanilieshutterstock 2007938618 jpg

Choux a la creme este un desert clasic francez și unul dintre cele mai iubite în întreaga lume. Combinația simplă de gogoșele și cremă de vanilie este savuroasă! Prepară-le și tu și nu te vei mai întoarce la choux-urile de la cofetărie!

Ingrediente

Pentru aluat:

120 ml apă

120 ml lapte integral (3,5% grăsime)

100 g unt 82% grăsime

4 ouă mari

1 praf de sare

1 linguriță zahăr

150 g făină

Pentru cremă:

700 ml lapte

180 g zahăr

semințele de la 1 păstaie de vanilie

4 gălbenuşuri

1 praf de sare

200 g friscă bătută

zahăr pudră, pentru decor

Preîncălzești cuptorul la 180 °C. Combini laptele cu apa, zahărul, sarea şi untul, într-o cratiță. O pui pe foc mic, iar când e pe punctul de a clocoti și untul e topit o dai deoparte, adaugi făina cernută, amestecând energic pentru a nu se forma cocoloaşe. Aşezi din nou pe foc mic şi mai ţii un minut, amestecând constant. Dai deoparte, laşi la răcorit 15 minute, apoi încorporezi ouăle, unul câte unul, amestecând până obţii consistenţa unei paste.

Pui aluatul într-un poş şi formezi choux-uri de mărimea dorită, direct în tava tapetată cu hârtie de copt. Dai tava la cuptor 20 de minute la 180 °C și 10-15 minute la 160 °C. Nu deschizi ușa cuptorului în timpul coacerii. Lași cojile de choux-uri la răcit. 

Pentru crema de vanilie, mixezi gălbenuşurile cu făina, zahărul tos, semințele de vanilie şi sarea. Pui laptele pe foc şi, după ce s-a încălzit puţin, încorporezi gălbenuşurile, amestecând energic la început. După ce s-a îngroşat crema, mai amesteci puţin şi dai deoparte. Laşi crema să se răcească, apoi o dai la frigider două ore. Când o scoți, adaugi frișca bătută și mai mixezi un minut, apoi pui crema într-un poş.

Tai choux-urile pe jumătate și le umpli cu cremă. Dacă dorești, poți adăuga și câteva bucățele de căpșuni. Le decorezi cu zahăr pudră și le ții la frigider 3-4 ore înainte de servire.

FOTO Shutterstock